Málokdo tušil, jak moc manželku hvězdného hokejisty Slavie Jaroslava Bednáře (37) hrozba rakoviny vyděsila. „Našli mi na děložním čípku nějaké předrakovinotvorné zárodky, takže jsem musela na konizaci,“ svěřila se Blesku se svým děsivým tajemstvím Lucie, která podstoupila operaci po narození dcery Denisy (3).

Porod

A i když od zákroku uběhly tři roky, stále má o své zdraví velké obavy. „Chodím na kontroly, protože se bojím, že se to vrátí. Ten vir, který rakovinu způsobuje, v tom těle prostě je a záleží jen na imunitě, jak si s tím poradí. Proto chodím dokonce na kontroly častěji než po půl roce, jak je obvyklé. Úplně mám husí kůži, jen když se o tom bavím,“ přiznala blondýnka.

Strach

Od té doby modelka úzkostlivě dbá na své zdraví. „Já jsem se tenkrát opravdu bála. Nebylo to příjemné. Proto si dnes hlídám i prsa a chodím i na magnetickou rezonanci. Prevence není v případě rakoviny nikdy dost,“ řekla Česká Miss 2007 a posteskla si, že se o rakovině děložního čípku málo mluví. „Bohužel spousta žen se stydí vůbec říct, že tento problém mají, a tím se kolem toho vytváří zbytečné tabu,“ dodala Hadašová.

Měly stejný problém

Vlaďka Erbová strach z rakoviny zažila před sedmi lety. Po zákroku založila nadaci Rakovina, věc veřejná.

Agáta Prachařová Konizaci podstoupila v lednu 2010 a ještě koncem téhož roku nečekaně otěhotněla.

Co je to konizace?

Jde o léčbu předrakovinových změn děložního hrdla. Jedná se o malý operační výkon, který odstraňuje postiženou tkáň z děložního čípku. Zákrok se provádí nejčastěji v krátké anestezi pomocí elektrotechnik.

Fotogalerie
5 fotografií