Rytíř léta trpěl chronickou obstrukční plicní nemocí, která ho nesčetněkrát přivedla do bezvědomí, několik týdnů byl i v umělém spánku. Po zázračném návratu z nemocnice domů už ale nemohl dýchat sám a až do své smrti byl napojen na umělých plicích a kyslíku.

Naposledy se dostal do bezvědomí letos v létě a několik týdnů si poležel v pražské motolské nemocnici. „Lékaři nevěřili, že to zase zvládne. On ale opravdu zabojoval a já jsem si ho mohla přivézt zase domů,“ popisuje manželka Helena. Textaři se dařilo a zdálo se, že mu je dokonce líp. Jeho stav dokonce u lékařů vzbuzoval naději, že mu voperují nové plíce, najde-li se vhodný dárce.

Operace nemožná

Jenže v pondělí ho začalo ukrutně bolet u srdce. „Zavolala jsem okamžitě záchranku. V Motole konstatovali, že je to infarkt. To jeho srdíčko tu zátěž nevydrželo a puklo,“ svěřuje bolestně vdova. Protože lékaři o Rytířovi věděli, že je velký bojovník, chtěli ho operovat. „Udělali mu vyšetření echo, při kterém do něho strčí různé hadičky a kamerku. Ta ovšem zjistila, že srdce je neoperovatelné. V tu chvíli bylo jasno, že Zdeněk odejde...,“ prohlásila s pláčem Helena, která okamžitě svolala všechny textařovy děti.

Rozloučil se s dětmi

Přijela Alenka se Zdendou, které má Rytíř právě s Helenou. Dorazila ale také Petra, kterou má Helena z prvního manželství s hercem Petrem Čepkem (†54). „Zdeněk ale Petru potom vychovával,“ podotkla Helena. Nedostavila se jen Vendulka, kterou Zdeňkovi porodila herečka Evelyna Steimarová (68). „Volala jsem ji, byla ale mimo Prahu a nestihla by dorazit,“ vysvětlila Rytířová.

Celých sedm hodin byly Rytířovy děti s Helenou u textařova lůžka a pomáhaly mu v pokoji odejít. „Pánbůh ho musel milovat. Neumíral sám,“ hlesla Rytířová. Poslední rozloučení s textařem proběhne formou velké zádušní mše.

Fotogalerie
6 fotografií