Poté co Markéta upadla po mozkové příhodě před 25 lety do kómatu, nikdo jí nedával sebemenší šanci na přežití. Bylo to s ní vážné. Manželé se se svými životními trably nikdy nesvěřovali médiím, za ně to ale udělala jejich společná kamarádka Světlana Nálepková, která od nich dostala svolení. Ve své knize »Světlana – Na houpacím koni« detailně popisuje nejen úmrtí jejich dcery Terezky, která se narodila v sedmém měsíci a za několik dní zemřela, ale i následnou mozkovou příhodu, která přišla přesně v den 26. narozenin Markéty.

„Dívala se na televizi, obraz se jí začal podivně mlžit a najednou ji tak silně rozbolela hlava, až křičela bolestí. Pak upadla do bezvědomí a probrala se až za sedm neděl. Mozková příhoda, ucpaná céva, příčina neznámá,“ vzpomíná Nálepková ve své knize. Doktoři tehdy krásné a úspěšné herečce nedávali moc šancí. "Odvezl jsem ji do nemocnice s tím, že něco špatného snědla, a druhý den ráno mi řekli, že je v bezvědomí a pravděpodobně to nepřežije,“ vzpomínal na tragický den roku 1986 Marek Eben.

Markéta ve filmu Třetí patro
Autor: Archiv Blesku

Po delším čase se Fišerová vrátila do života. Byla ale ochrnutá v obličeji i na celém těle, půl roku za ni dýchaly umělé plíce, pak začaly probíhat rehabilitace, aby se naučila trochu pohybovat. „Marek v tu dobu nechtěl, abychom za ní chodili, snažil se nadlidsky sám. V době, kdy to Markéta nejvíce potřebovala, její maminka umřela na rakovinu. Bylo jí teprve padesát let.“ Markéta sice utekla hrobníkovi z lopaty, ale její nejbližší ji skoro nepoznávali. „Byl to pro nás šok. Seděla schoulená na vozíku, co říkala, jsme nerozuměli… jen ty krásné vlasy… to byla ona,“ vzpomíná Nálepková, která si své přítelkyně velmi váží za statečnost a radost ze života.

„Markéta se ze své schoulené polohy v kolečkovém křesle pořád směje. Je to ona, která tahá Marka z depresí, je to ona, která si nepřipouští žádné špatné nálady a ukazuje nám smysl a radosti bytí. Je téměř soběstačná, sama se nají, sama se na umělohmotném křesílku ve vaně umyje,“ dodává Nálepková.

Markéta skončila v roce 1986 na vozíku
Autor: Archiv Blesku

Jenže ještě před tím, než Markéta ochrnula, stihla ji další velká bolest. Bolest ze ztráty dítěte. "Po přechozené chřipce dostala Markéta nejdříve zánět srdečního svalu a pak měla dokonce tuberkulózní nález na plicích. Vzápětí nato s Markem otěhotněla. Její Terezka se ale narodila v sedmém měsíci a za několik dní jí umřela,“ napsala Nálepková v knize. Manželé už se pak o dítě nikdy nepokoušeli vzhledem k Markétině handicapu.

Markéta Fišerová byla v 80. letech velmi nadějnou herečkou. Zahrála si například v seriálu My všichni školou povinní nebo ve filmu Třetí patro. Markéta patřila tehdy mezi velmi krásné, mladé a úspěšné herečky: „Dodnes nedokážu pochopit, že jsem se zrovna já mohl tehdy Markétě líbit,“ vzpomínal Eben, který se s ní oženil před necelými třiceti lety.

Světlana Nálepková se ve své knize zmínila i o manželích Ebenových
Autor: Foto: Blesk

"Seznámili jsme se na konzervatoři, ona chodila o dva ročníky níž. Kupodivu uháněla ona mě, a já se jí docela bál. Byla to taková sopka a nevěděl jsem, jak by to s mojí tichou povahou šlo dohromady. Ale líbila se mi hrozně. Založil jsem si tehdy kapelu a vzal si ji jako zpěvačku. Nevěděl jsem, že to bude mít takový konec," vzpomínal Eben.

Nyní to s jejich manželstvím vypadá velmi špatně. Jejich vztah ochladl a manželé se odcizili. Markéta už nechtěla dál žít v Praze, jelikož to pro ni, jako člověka na vozíku, bylo čím dál tím těžší. Navíc je Marek Eben pořád pracovně vytížený a na svou ženu nemá tolik času. Markéta se tak odstěhovala do jejich domu v Kolové u Karlových Varů. Jestli jejich manželství skončí rozvodem, nebo se Eben nastěhuje z Prahy ke své manželce, ví jen oni dva…

Fotogalerie
13 fotografií