Roberte, tvoje manželka Jeannette nedávno kvůli mimoděložnímu těhotenství přišla o dítě. Bylo jsi jeho otcem?

"Ne, jak už jsem řekl, rozvádíme se. Ale přesto jsem se snažil být jí oporou. Během potratu došlo k otravě těla, byla na tom hodně zle. Naštěstí ji lékaři zachránili. Bohužel stále ještě s jistotou neví, zda bude mít další děti."

Jsi otcem jednoho syna Forresta, chceš další děti?


"Jasně a určitě je budu mít. Děti jsou super."

Tvoje manželka se odstěhovala z vašeho společného domu. Necítíš se tam sám?

"Chci barák co nejdřív prodat, vyplatit ženu a koupit si nějaký byt. Sám se necítím, mám dvě dogy a hodně kamarádek."

Měl jsi ale tři psy, že?

"Ano, ale jednoho mi někdo otrávil."

Bojíš se o svůj život?

"Ne. I když mi na telefon přišlo hodně výhružných SMS a všechny mám uložené, nebojím se. Pokud mě někdo bude chtít zabít, třeba jako se to stalo Larry Flyntovi, tak to udělá, s tím já nic nezmůžu. Moc dobře vím, kdo za všemi problémy stojí a kdo mi vyhrožuje, ale jeho jméno neřeknu."

Uvažoval jsi někdy, že opustíš Česko?

"Jo, mockrát. Dokud se tady bude dít, co se děje a přitom se tvářit, že tohle je demokratický stát, tak tady nechci žít. Mým velkým snem je, všem dokázat, že jsem slušný člověk a ne gauner, jak si většina myslí."

V roce 2007 jsi byl obviněn z několika trestných činů (obchodování s lidmi, později byla obvinění rozšířena o kuplířství, šíření toxikomanie, šíření nakažlivé choroby a krádeže, pozn. red.), s manželkou jste byli vzati do vazby. Jak vše dopadlo?

"V srpnu 2008 jsem byl nepravomocně odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou na jeden rok za šíření toxikomanie. Prý jsem svým kamarádkám nabízel a prodával kokain. Když mě zatkli, měl jsem u sebe jeden gram kokainu a jelikož je u nás trestné držení od dvou gramů, tak jsem žádný zákon neporušil. Obvinění ze šíření nakažlivé choroby bylo překvalifikováno na přestupek. Obvinění z obchodování s lidmi a kuplířství jsem byl zproštěn."

Když jste s manželkou byli na vazbě, tak vám sociálka odebrala syna. Už je zpět ve vaší péči?

"Ne, stále to řešíme. Pořád je v péči sociálky."

Žádal jsi stát o odškodnění?

"Jasně a nabídli mi 72 tisíc korun! To je výsměch. A to si tady hrajeme na demokracii."

Fotogalerie
1 fotografie

Jaké to vůbec bylo ve vězení?

"Jako ve vězení. Kdo si to nezkusil, tak neví a nepochopí. Je to takový stát ve státě. Je to tam těžké, především proto, že vůbec nic nevíte a můžete jen čekat. Pochopitelně nemáte telefon, máte cenzurovanou poštu a z počátku to může trvat i několik týdnů, než dostanete první dopis. Hlavně těch prvních čtrnáct dní je opravdu těžkých."

Jak jsi trávil čas?

"Já jsem se hodně učil. Taky jsem tam napsal svůj životopis - rukopis knihy o sobě a svých průšvizích z mládí. Psal jsem spoustu dopisů a hodně četl, v češtině a angličtině. Kdyby tam člověk nic nedělal, úplně ho to odřízne od světa."

Kdy vyjde tvůj rukopis?

"Ve středu 3. listopadu a jsem připraven na to, že některým lidem se nebude moc líbit a budou na mě dost naštvaný."

POSLEDNÍ ČÁST ROZHOVORU, KDE ROBERT POPISUJE SVOU ZKUŠENOST S PORNOPRŮMYSLEM, PŘINESEME V PONDĚLÍ.