Markéta své rodině připravuje výtečné speciality podle vlastních receptů. Tedy vlastně připravovala. V poslední době stíhá Markéta vařit především v televizi.

Pohledná herečka moderuje nový pořad o vaření, který se vysílá každý všední den dvakrát ve Snídani s Novou. A ještě jednou během dopoledne. A určitě je člověkem na svém místě. Je totiž zapálená kuchařka, která sekulinářskému umění věnuje už od svých devíti let. Zatímco dřív Markéta doma vařila ve všední dny téměř denně, co začala kuchtit na Nově, už toho doma tolik nepřichystá. "Když přijdu domů po několikahodinovém televizním vaření, většinou nemám náladu se znovu postavit ke sporáku. Tak jdeme radši do restaurace. Ale manžel to bere s humorem. Naštěstí natáčí jen několik dní v měsíci a tak to o víkendu Davidovi a Christel vynahradím a navařím," říká herečka.

Fotogalerie
2 fotografie

Její manžel se naštěstí také umí postavit ke sporáku a Markétu rád zastoupí. "Dělá výborné thajské speciality, skvělou čínu, báječné sushi. On má prostě ten východ a já zbytek světa. A jsem ráda, že ho vaření také baví, protože mužům za sporákem a v zástěře to moc sluší a jsou dost sexy! (směje se) A je příjemné, že když někdy večer přijedu ze zájezdu, mám doma připravenou teplou večeři. Prostě zlatíčko!" vychvaluje si herečka svého životního partnera.

Proč začala vařit?
Markéta není jako houbař co rád sbírá, ale houby nejí. Naopak, ona ráda vaří a ještě raději jí! "Právě proto jsem také začala vařit, abych přišla na kloub tomu, jestli je to opravdu taková věda. A hrozně mě to vzalo, pořád si kupuji nové a nové kuchařky, gurmánské časopisy, sleduji vaření a recepty na internetu. Věnuju tomu hodně času. Už bych řekla, že je to moje druhé povolání.

Naučila se to sama
Herečka se naučila základům kuchařského umění sama. Pomáhaly jí jen kuchařky, podle kterých nejdřív vařila. Když získala jistotu, vařila už zpaměti, později si začala psát svoje vlastní recepty a nápady. A dnes má už čtvrtým rokem svou Gurmet rubriku v měsíčníku Harper´s Bazaar.

Tříletá Christel miluje krevety
Markéta se považuje za všežravce a říká, že není v jídle vybíravá. Přesto hlavně preferuje středozemní kuchyni založenou na rybách, 'mořských potvorách' a zelenině. " Naše malá vidí odmalička, jak si pochutnáváme na plodech moře, tak to také chce a ve třech letech miluje krevety," prozradila Markéta.

Za půl hodiny musí být hotovo!
Snaží se hlavně vařit jídla, která nezaberou moc času a jsou v podstatě jednoduchá. "V běžném provozu ve všední den si zakládám na tom, že vymýšlím a dělám recepty, podle kterých jsem za půl hodiny od začátku vaření u stolu a jíme. Třeba svíčková by se mi do toho časově určitě nevešla, i když ji umím," vysvětluje Markéta.

'Vyhýbá se' zdravé stravě!
Herečka se snaží vyhýbat slovu zdravý. "Pod tím pojmem si dnes hned lidi představí nějakou jáhlovou kaši zapíjenou mrkvovým džusem. Ale já mám spíš na mysli lehké jídlo než zdravé. Když si dám třeba dobrý guláš, tak si pak mám chuť lehnout a dvě hodiny funět, jak je mi těžko. Přestanu myslet a jsem taková vyřazená z provozu." Proto se třeba úplně vyhýbá zabijačkám, tedy jaternicím, jelitům, ovaru.


Krevety podle Markéty Hrubešové
4 porce
Ingredience:
* Sáček (200 g) předvařených loupaných krevet
* olej na smažení
* svazeček jarních cibulek
* stroužek česneku
* 4 lžíce citrónové nebo limetové šťávy
* kousek zázvoru
* chilli, kdo má rád
* balení rýžových nudlí

Postup: Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme drcený česnek a pokrájenou jarní cibulku, promícháme, osmahneme. Vhodíme krevety a restujeme asi 4 minuty. Přilijeme citrónovou šťávu, přidáme kousek strouhaného zázvoru, lžíci rybí omáčky a dvě lžíce sojové omáčky a vše dobře promícháme. Uvaříme sáček rýžových nudlí, scedíme je a dáme na talíře. Krevetovou směs servírujeme na nudle.


Markétina švestková panenka
2 porce
Ingredience:
* 2 vepřové panenky
* olej na smažení
* pepř, sůl
* 100 gramů sušených švestek
* sáček bramborových nočků
* solamyl
* 100 ml vývaru

Postup: Panenky osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem. Do masa ostrým nožem uděláme kapsu. Dovnitř napěchujeme obrácenou měchačkou sušené švestky, které jsme si předem nechali 'oživit' v horké vodě (pokud budou jíst i děti). Místo vody můžeme k nabobtnání švestek použít slivovici. Párátky uzavřeme otvor a zprudka maso osmahneme ze všech stran na rozpáleném oleji na pánvi. Panenky přendáme do pekáčku a dáme na chvíli do vyhřáté trouby. Mezitím si připravíme omáčku a to tak, že do pánve, kde jsme smažili maso, přilijeme vývar a zbytek na malé kousky rozkrájených švestek. Zahustíme vodou se solamylem a prohřejeme. Na závěr do omáčky dáme pár vloček másla. Jako přílohu podáváme uvařené bramborové nočky.


Dvakrát spálila krutony...
"Nedávno jsem dělala krutony do polévky. Nechtělo se mi ale vytahovat pánev, tak jsem dala nakrájenou veku na kostičky politou olivovým olejem do mikrovlnky. A šla jsem s naší dcerou oblékat panenku. Byla jsem tak do toho zabraná, že až čoud, který se valil z mikrovlnky, mi dal vědět, že se krutony spálily. Tak jsem je vyhodila, vyvětrala kuchyň, mikrovlnku vyčistila, nakrájela novou veku a dala zase do mikrovlnky. A šly jsme doobléknout panenku. No a jak myslíte, že to dopadlo? Zase se krutony spálily. Prostě člověk má dělat vždycky jen jednu věc a pořádně..." říká herečka.