Fotogalerie
15 fotografií

ANGELIKA - MICHÉLE MERCIER (70): Zničila mi život!
Svůdné dokonalé tělo, smyslné rty, plavé vlasy. Angelika. Všichni ji milují, jen pro herečku Michele Mercier (70) se stala prokletím! Nikdy už ze stínu Angeliky nevystoupila a ve 34 letech v podstatě ukončila kariéru.

Přitom začínala tak slibně. V Itálii ji považovali za hvězdu. V té době měla za sebou přes 20 filmů! Skutečnou slávu a zároveň i prokletí jí přinesla až role Angeliky. „Zničila mi život. Všichni muži, kteří se mi dvořili, chtěli ve skutečnosti svést Angeliku, ne mě,“ prohlašuje herečka.

I když natáčení skončilo, štěstí jí nepřálo. Filmaři velice rychle ztratili o Michele zájem. Před kameru se vracela jen sporadicky, například v roce 1998 ve snímku La Rumbera.


VINNETOU - PIERRE BRICE (80): Lituji, že jsem neskončil
Pokud by poslechl rodiče, stal by se z něj architekt. Pierre Brice (80) ale v devatenácti dobrovolně narukoval do války v Indočíně. O čtyři roky později sen vojáka vyměnil za herecký.

Myšlenka, že by měl hrát indiána, ho nenadchla, ale jeho manažerka ho přesvědčila. Jako náčelník Apačů strávil šest filmových let. Když ve čtvrtém díle Vinnetou zemřel, fanoušci protestovali! Producentům nezbylo nic jiného, než s příběhy oblíbeného Indiána pokračovat…

„Až v tuto dobu mi došlo, jak se diváci s mojí postavou sžili.“ Před pár dny ale přiznal: „Vinnetou mi zničil život. Je to smutné, ale myslím to vážně. Po třetím pokračování jsem toho měl raději nechat.“


MAJOR ZEMAN - VLADIMÍR BRABEC (74) Se Zemanem nic nenadělám
Obvinění, výčitky, nenávist. I to může přinést jedna role. Brabcova postava majora Zemana byla jako cejch. Tehdy si ho vybrala komise sestavená ministerstvem vnitra. Zatímco rozhodla, že Třicet případů majora Zemana bude politický seriál, Brabec žil svou rolí. „Zemana jsem měl rád. Nebyl to žádný superman, ale policista, který měl svoje slabosti i chyby,“ řekl Brabec.

Řada lidí ho odsuzuje a vnímá jako člověka, který se chtěl zavděčit komunistickému režimu. Na druhou stranu »nesmrtelný major« má množství fanoušků. „Já i Zeman jsme splynuli v jednu osobu. Je to fakt, s kterým už nic nenadělám,“ přiznává Brabec.


PRINCEZNA MARUŠKA - MILENA DVORSKÁ (70) Už jsem se s ní smířila…
Bylo jí sotva patnáct, když si šla pro autogram Jana Wericha do divadla v Prostějově, kde žila s rodiči. Tehdy se jí zeptal, jestli by jí herectví bavilo. Jak by ne, pomyslela si, i když na ni čekalo studium zdravotní školy. Dlouho se nic nedělo, když se najednou ozvali z produkce. Werich na ni nezapomněl a doporučil ji režiséru Bořivoji Zemanovi do pohádky Byl jednou jeden král (1954), kde okouzlila jako okatá Maruška. „Už jsem se smířila s tím, že ostatní role nikoho nezajímají,“ přiznává Dvorská. Pro veřejnost zůstává až přeslazenou Maruškou.


MR. BEAN - ROWAN ROW ATKINSON (54): Je to nesympatický chlapík
Nemotorný samotář s medvídkem, který pokazí vše, na co sáhne… Kdo by neznal Mr. Beana. Jeho představiteli stavitel Rowanovi Atkinsonovi (54) vynesl přes dvě miliardy korun. Komik se nejdříve živil psaním scénářů. K herectví přičichl až později a dal vzniknout nesmrtelné postavě. Kdysi o ní prohlásil, že mu sice přinesla slávu, ale že ji nemá rád. „Mr. Be Bean mi přijde jako ko nesympatický chlapík. Všechno se točí kolem něho a tu tuto posedlost sebou bou samým nemám r rád,“ říká herec a odmítá, že by s » Panem Fazolí« měl něco společného.


LEONTÝNKA (AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ) - DANA VÁVROVÁ (+41): Občas ji to mrzelo…
Roztomilá plavovláska v bílých dlouhých šatech teskní: Dumky žalky, a co já?... Není jí nikdo jiný než Leontýnka ze snímku Oldřicha Lipského Ať žijí duchové (1976). Přestože herečka Dana Vávrová (+41) sehrála řadu dalších rolí (Pan Tau, Arabela aj.), pro české fanoušky zůstane křehkou Leontýnkou. Občas ji mrzelo, že lidé neakceptovali její další role, když se ale před časem setkala se Zdeňkem Svěrákem, který k Ať žijí duchové napsal scénář, připomenula se mu velmi originálně. „Nedalo mi to a představila jsem se mu slovy: Dobrý den, já jsem Leontýnka,“ řekla již dříve herečka a režisérka, která se v devatenácti letech provdala za režiséra a kameramana Josepha Vilsmaiera a žila v Německu. Minulý čtvrtek, 5. února, prohrála boj s rakovinou.