Byt v pěkné vilce obrostlé psím vínem jsme navštívili po několika měsících namlouvání. Bydlí v něm se svou rodinou Štěpán Vondrášek, majitel nábytkářské firmy JN Interier.

Štěpán je však velmi skromný a sám by se asi nikdy nevnutil, takže to, že máme vyhráno, bylo jasné až ve chvíli, kdy se usmál a pokrčil rameny: „Jsem připraven položit svůj byt na oltář vlasti.“ Takhle se obvykle k propagaci své firmy lidé nestaví, o to víc nás pak potěšily nápadité detaily a výtvarné prvky, které z dobře vyřešeného bytu vytvářejí domov plný barev, emocí a skutečného života.

„Dole v přízemí, kde jsme zařizovali náš první byt, jsem se narodila,“ vzpomíná Štěpánova žena Markéta. Bojovali jsme s prostorem, postupně se nám narodily děti, k původně malému bytečku jsme nejdříve zabrali část sklepa, pak přistavěli dětský pokoj a zimní zahradu. Ven jsme zpočátku chodili hlavně oknem,“ vypráví Markéta.

Domov, který roste s rodinou
Autor: Veronika Raffajová

„Důvodem pro stěhování z přízemí do patra byla především možnost zajistit dětem samostatné pokoje. Při zařizování jsme se snažili respektovat názory a potřeby každého člena rodiny a propojit je v harmonický celek. Domov je pro nás místem, kde se prolíná rodinná historie, zážitky z cest nebo i duchovní symboly a artefakty. Nikdy bychom nechtěli mít doma to, co je pouze módní a povrchní, nebo věci, které pro nás nemají obsah,” říká Štěpán.

„Já jsem truhlář, takže jsem tehdy všechno zařízení vyráběl sám, i to pro nás bylo hodně osobní a důležité,“ pokračuje dál Štěpán.

„Tento náš druhý byt už měl výhodu, že jsme si ho mohli navrhnout rovnou v ucelené koncepci. Ale to bývá nebezpečné, protože když je celý byt hotový najednou, nemáte čas s ním srůst, zabydlovat si ho. Proto jsme nespěchali a vše důkladně promýšleli. Třeba ta velká digestoř v kuchyni měla být původně stromem rostoucím ze země, ale nakonec se náš kamarád Vojtěch Jirásko inspiroval naší starou lampičkou a vytvořil plamen nad ,ohništěm‘. A naše nová kuchyň tak získala něco jedinečného, co má svůj vlastní příběh, co se stalo součástí našich životů a denně se na to rádi díváme,“ dodává Štěpán.

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Nové Proměny Bydlení.

Časopis Nové proměny bydlení
Autor: NPB