Originální prázdninová vila z pohledového betonu, dřeva a skla, jež díky elegantním křivkám působí dojmem postmoderní mušle pohozené v lese, vyrostla na pozemku v populární rekreační oblasti Karuizawě. Obvykle se zde staví pomocí tradičních postupů, investoři však toužili po něčem jiném, pokud možno modernějším a trvanlivějším. Podmínkou přitom bylo, aby novostavba harmonicky splynula se svým okolím, ale nenechala se jím pohltit.

Výsledkem spolupráce je patrová stavba skládající se ze dvou oválných betonových tubusů naaranžovanžých okolo vzrostlé jedle. Původně se tubusy měly skládat do tvaru písmenka C, nakonec je jedna z částí domu delší a stavba tak evokuje písmeno J. Protože se architektům nechtělo ztrácet čas úpravou pozemku, podlaha v přízemí domu „levituje" 1,4 metru nad zemí.

Zatímco pevná skořápka z betonu chrání dům podobně jako ulita před vrtkavým počasím (zimy jsou v Karuizawě velmi chladné, vlhké a drsné), výrazně prosklené plochy nabízející krásné výhledy spolu s malými kulatými okénky naopak interiér prosvětlují přirozeným světlem a důmyslně propojují obydlí s okolní divočinou.

Útroby domu dostaly do vínku organické zaoblení a střídmý styl připomínající sochařské dílo. Interiér zdobí volně tekoucí prostor, který pomáhá zútulnit několik osamocených kousků nábytku ze dřeva či z kovu. Po setmění atmosféru v domě vylepšuje působivé nasvícení. Teplo zajišťuje podlahové vytápění.

Velkorysé pojetí možná někoho překvapí. Interiér domu totiž rozhodně nevypadá jako chatka na víkend. Obyvatelé si lesní domov užívají častěji. Někdy se do přírody odstěhují i na měsíc.

Fotogalerie
34 fotografií