Jaká semena vybrat?

Raději zapomeňte na kdovíjak stará semínka od přátel nebo ta sehnaná přes inzerát a kupte si osivo ve specializovaných prodejnách. I když je o něco dražší, zpravidla máte jistotu, že vám rostlinky krásně vykvetou. Toto osivo je totiž speciálně upravené a producenti garantují, že vám vzejde nejméně 80 až 90 procent semínek.

Pelargonie zasaďte teď!

Právě teď na začátku února! Záleží především na tom, jak světlé stanoviště vzešlým rostlinkám můžete poskytnout. Při dobrých světelných podmínkách, správném hnojení a teplotě kolem 20 °C vykvétají pelargonie už v květnu. Světlé stanoviště je ale pro sazeničky opravdu důležité.

Klíčení semínek zabere jen pár dní

I když můžete semínka zasít rovnou do substrátu, je lepší je nechat nejdřív naklíčit v misce na vlhkém filtračním papíru, přikrytá porofólií. Začnou klíčit zhruba za 3 až 7 dní. Vzešlé semenáčky opatrně pinzetou přeneste do připraveného substrátu a uložte je mělce vzešlými prvními děložními lístky nad povrch.

Substrát je klíčový

Pro muškáty použijte koupený pěstební substrát s nízkým obsahem živin a přísadou rašeliny. Nemějte obavy, v prvním období si rostlinky vystačí. Důležité ale je dobře substrát připravit, aby neobsahoval zárodky plísní a hub. To uděláte tak, že ho před použitím důkladně propaříte, např. v plátěném pytlíku v troubě nebo sterilizačním hrnci při teplotě asi 90 °C po dobu 20 min. A nezapomeňte také vydezinfikovat nádoby, které pro výsev chcete použít.

Přesazování krok za krokem

Asi po 2 měsících, když už mají rostlinky několik zelených lístků, je přesaďte do květináčů s průměrem asi 11 centimetrů. Tentokrát už použijte substrát bohatší na živiny. Nejvhodnější je přímo ten určený pro pěstování muškátů. I tento ale raději propařte a květináče vydezinfikujte. Za pár týdnů už budete mít košaté keříky s prvními kvítky. Do třetice pak muškáty přesadíte ještě jednou, a to už do truhlíků.

Jak často hnojit muškáty?

Protože jsou muškáty velmi náročné na živiny, začněte malé rostlinky přihnojovat v době, kdy mají asi pět pravých listů o velikosti pětikoruny až desetikoruny. Použít můžete jakékoliv tekuté plné hnojivo vhodné pro pelargonie. Na malé rostliny použijte slabou koncentraci (0,1 %), u starších rostlin ji postupně zvyšujte až na 0,4 %. Hnojte v 7- až 10denních intervalech. A nezapomínejte ani na zálivku. Ta musí být úměrná, aby substrát nebyl ani přeschlý, ani přemokřený.

Spoustu dalších užitečných tipů na pěstování pelargonií najdete v únorovém Speciálu Blesk Hobby, který si právě teď můžete koupit v novinových stáncích!

 

Blesk Hobby únor 2019
Autor: red