Když to řeknu slušně, tak nás to hrozně štve. Místo aby nás radnice podporovala, zavedla rezidentní parkování, které nás ničí. Jen za prvních 14 dnů jsme přišli kvůli němu o 30 procent klientů,“ stěžuje si Michal Hrušecký (25), spolumajitel květinářství a kavárny De Fleurs.

Pro konkrétní příklady nemusí chodit daleko. „Lidé si u nás objednali na svatbu dort a kytici, ale kvůli rezidentnímu parkování k nám nesměli přijet. To by byl opravdu takový problém, vytvořit tady několik míst s parkováním s maximální dobou na 30 minut?“ ptá se Hrušecký.

Těžké zásobování

Obdobně to vidí i další provozovatelé na okraji historického centra. „Velmi nám to ztížilo zásobování a ubyli nám zákazníci. Když lidé zaparkují několik kilometrů od centra, tak kavárny, vinárny a cukrárny pak míjí. Přicházíme o tržby,“ upozornil Jiří Preis (30), zástupce provozovatele kavárny Moje kávová hvězda.

Na zákaz vjezdu do historické části města dohlížejí od počátku září strážníci. „Za prvních 14 dnů září jsme evidovali téměř 2,5 tisíce pokusů o neoprávněný vjezd. Jednalo se přibližně o každého třetího řidiče. Nikomu jsme ale pokutu nedali. Všem jen vysvětlujeme, že je tam pustit nemůžeme,“ zdůraznil ředitel brněnských strážníků Luboš Oprchal.

VIDEO: Kromě strážníků historické centrum města hlídá i speciální auto s kamerami, které snímá registrační značky. Jak najde některou, která není v systému, řidiče čekají velké problémy.