„Jsme rádi, že nám nyní všechno funguje, hlavně technika. Při rozjezdu jsme měli v sobotu trochu problém se softwarem," konstatoval náměstek primátora Richard Mrázek (ANO 2011).

Do historického centra tedy s autem mohou již jen ti, kteří zde mají trvalé bydliště (rezidenti), provozovnu (abonenti), nebo ten, kdo má od někoho z prvních dvou skupin vyřízené povolení k vjezdu jako návštěva.

Jednorázová povolenka

Kdo potřebuje jednorázově vjet do městské památkové rezervace, například řemeslník nebo někdo, kdo si tu musí třeba něco vyzvednout, musí zavolat na kontaktní pracoviště na Zvonařce. Tam si vyřídí jednorázové povolení.

Zaparkovat však v modrých zónách nesmí kromě rezidentů a abonentů nikdo. Všichni ostatní mohou svá auta umístit například v Rooseveltově a dalších místech na okraji a buď zaplatit parkovné, nebo mít vyřízené povolení od rezidenta - ten má k dispozici nejvýše 150 hodin za rok.

Pokuta za dva tisíce

V modrých zónách je ve městě vyznačeno téměř 1200 míst, oprávnění je zatím vydáno téměř 1000. Očekáváme, že si je ještě nevyřídili všichni a že relevantní data budeme mít za dva týdny, nejpozději měsíc," dodal Mrázek.

Pokud někdo nyní parkuje neoprávněně, zjistí to auto s kamerami, městská policie bude údaj ověřovat a případnou pokutu udělí správní orgán. Postih je stejný jako při porušení zákazu vjezdu kdekoliv v Česku. „Až do výše dvou tisíc korun,“ řekla mluvčí magistrátu Zuzana Šrámková.

První reakce lidí, kteří mají v této zóně například sídlo firmy či restauraci, jsou spíše zdrženlivé. „Zaplatil jsem jako abonent dvě auta, nic jiného mi nezbývalo. Mám tady restauraci a potřebuji aspoň ta dvě místa. Třeba se tady ulice pročistí, dost často se nedalo ani projet,“ svěřil se jeden z podnikatelů, který ale nechtěl být jmenován.

První auto 600 korun, druhé 15 tisíc

Tam, kde zóny jsou a budou, musí lidé za auto zaplatit. V historickém centru je to pro rezidenty, tedy obyvatele, 600 korun za první auto, za druhé 15 000 a za každé další 30 000 korun. Abonenti, tedy podnikatelé, za první auto platí 6000 korun, za každé další 20 000. „Vedení města stanovilo rozmezí pro poplatky a konkrétní poplatek stanovuje městská část," poznamenal Mrázek.

Od 1. listopadu se modré zóny rozšíří do dalších ulic severně od centra Brna, kde už bude povolený vjezd všem, stejně tak parkování bude ve stanovených režimech umožněno všem.

Fotogalerie
11 fotografií