Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Doktoři jim nedávali šanci na přežití: Z půlkilových nedonošenců jsou zdraví kluci

Autor: csk - 
29. srpna 2018
20:16

Bratři Charlie a Harvey Barkerovi bojovali doslova o život! Narodili se ve 24.  týdnu, tedy v době, kdy je ve Velké Británii ještě možný potrat. Lékaři drobečkům nedávali šance na přežití. Dnes je dvojčatům skoro rok a půl jsou z nich zdravá miminka.

Když se mladým prvorodičům Luci Hall a Josephu Barkerovi narodili loni v květnu jejich dvojčátka, byli šokováni. Doktoři jejich dětem nedávali žádné šance napřežití. Narodili se totiž teprve ve 24. týdnu těhotenství, ve věku, kdy je v jejich rodné zemi ještě možný potrat! Miminka vážila jen kolem půl kila a vešla se pohodlně do dlaně.

Malí bojovníčci se však nevzdali a i přes těžké překážky jsou z nich zdravá patnáctiměsíční miminka. Po této zkušenosti jejich maminka bojuje za snížení limitu možného potratu: „Myšlenka toho, že se kdekdo může zbavit miminka tak pozdě, je prostě hrozná. Když jsem přišla domů, podepsala jsem petici, abych to mohla změnit. Harvey a Charlie jsou důkazem toho, že i dítě narozené ve 24. týdnu může přežít,“ dodala rozhořčená Luci.

Doktoři jim předvídali jen to nejhorší

Porod a události po něm byly více než hektické. Děti byli okamžitě převezeny na jednotku intenzivní péče a maminka ani neměla čas je obejmout. Otec Joseph stihl v rychlosti vyfotit dva snímky a synkové byli pryč. Podívat se na ně mohli přijít až po několika hodinách a v tu chvíli přišli těžkosti. Doktoři jim totiž začali pravidělně opakovat, že to s chlapci nevypadá dobře a nedávají jim šance na přežití. Neustále jim předvídali jen to nejhorší.

Konečně spolu

Po měsících, které chlapečci strávili na JIPu, si je v září mohli vzít rodiče konečně domů. Oběma spadl po dlouhých měsících kámen ze srdce. Těhotenství Luci bylo velmi rizikové. Podle pravidelných týdenních ultrazvuků, které podstupovala, se dvojčátka nevyvíjela správně a před porodem nastalo mnoho komplikací, proto musela rodit tak předčasně. „Celé těhotenství byla jedna velká noční můra, takhle jsem si zakládání rodiny vážně nepředstavovala. Po tom, čím vším jsme prošli, je neuvěřitelné, že jsme celá rodina a můžeme si užít společně strávený čas,“ dodala šťastná Luci.

VIDEO: Malý Toby se narodil ve 24. týdnu a přežil.

Video  Malý Toby se narodil ve 24. týdnu a přežil  - Facebook
Video se připravuje ...

 

 

aeraluna ( 29. srpna 2018 22:35 )

Tady se zase předbíhá...o zdravých se o nich bude dát hovořit, dožijí-li se alespoň 60-ti let bez těžších onemocnění a i jejich vnoučata budou v pořádku. Do té doby jsou jen lékařským experimentem a potratem, který přežil.

nika70 ( 29. srpna 2018 21:23 )

Ten jeden chlapeček určitě zdravý není, když potřebuje dodávat kyslík a je vidět, že bere kortikoidy. Tak snad se z toho taky brzy dostane a budou už jen zdraví a veselí.

Zobrazit celou diskusi