Podle obžaloby si oba policisté chování řidiče superbu vyhodnotili jako ohrožení jejich vozidla. Když nereagoval na jejich výzvy, vyvolalo to v nich prý podezření, že je pod vlivem alkoholu či drog. Vozidlo proto předjeli a zablokovali.

Při incidentu se pak podle obžaloby Vladimír S. hned na začátku slovně ani služebním průkazem neprokázal jako policista. „Řidiče označil slovy ku*va, ty ku*do a dotazoval se jej, na koho blikal. Když řidič ihned nereagoval na výzvu k vystoupení z vozidla, fyzicky jej napadl. Jednou rukou jej udeřil a vyrazil mu mobil z ruky, když telefonoval,“ uvedl státní zástupce Jiří Richtr s tím, že řidiče Vladimír S. chytil do kravaty a snažil se ho vytáhnout z vozu ven.

 „Neudeřil jsem ho, nechytil jsem ho do kravaty. Ano, řekl jsem mu sprostá slova, to jsem neměl, uznávám,“ řekl obžalovaný policista. „Vystoupil jsem z auta a v ruce držel zbraň. Tu jsem vytáhl z ledvinky u pasu. To mohu učinit tehdy, když mám obavu o svůj život. On ujížděl, takže ta obava u mě byla. Než jsem došel k autu, zbraň jsem schoval,“ dodal Vladimír S.

 

Incident, který zaznamenala palubní kamera napadeného řidiče, se odehrál loni v září na Karlovarské třídě v Plzni. Řidič škodovky problikl dvojici mužů v civilním mercedesu kvůli jejich předjížděcímu manévru na opravovaném mostě generála Pattona.

O několik set metrů dál, na křižovatce Karlovarské a Lidické ulice, mercedes škodovku zablokoval. Policista Vladimír S., který vystoupil z místa spolujezdce, vytáhl pistoli a chtěl po řidiči škodovky předložit doklady. Při tom jej měl podle obžaloby udeřit.

Případ si převzala GIBS. "Po vyhodnocení všech svědeckých výpovědí, pořízených veřejných i soukromých kamerových záznamů, odborného stanoviska k postupu policistů a po prozkoumání závěrů zadaného znaleckého posudku z oboru psychiatrie, dospěl vyšetřovatel GIBS k závěru, že zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin," uvedl mluvčí GIBS Ivo Mitáček s tím, že v polovině února vyšetřovatel policistu obvinil.

Za volantem mercedesu seděl šéf plzeňské zásahovky. Ten se trestnímu stíhání vyhnul. „Poznatky z prověřování u něj byly vyhodnoceny tak, že se nedopustil trestného činu,“ dodal Mitáček.

Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozí policistovi až pět let ve vězení nebo zákaz činnosti.

VIDEO: Kvůli tomuto incidentu stojí policista Vladimír S. před soudem.

 

Fotogalerie
10 fotografií