V historické a památkově chráněné Staroměstské tržnici se dnes nachází supermarket, menší obchody a rychlé občerstvení. Jsou tu instalované podhledy, nad kterými se přitom nachází hala s vysokými stropy. Už na jaře letošního roku informoval magistrát o tom, že se místo bude rekonstruovat. Nyní se do problematiky vložil kavárník a autor projektů v pražském veřejném prostoru Ondřej Kobza s kamarádem ze Slovenska Gáborem Bindicsem.

Právě odborník z Bratislavy před pěti lety podobně vdechl novou duši zchátralému objektu tamější Staré tržnice, ze které se bez nadsázky stalo multifunkční komunitní centrum, které dýchá životem.

„Staroměstská tržnice mě trápí už dlouhou dobu. Většina lidí ani neví, že je mezi ulicemi 28. října a Rytířskou. Když například přijedu do Lisabonu, první, kam jdu, je tržnice. Tam poznám kulturní specifika dané země, obyčejné lidi. Zajímám se o to asi 4 roky,“ vysvětlil svou angažovanost Ondřej Kobza.

Víc než farmáři

Podle myšlenky, kterou dnes tento československý tým předal v dokumentaci pražskému magistrátu, je důležité, aby Staroměstská tržnice po plánované tříleté rekonstrukci byla něčím víc než „pouhými“ farmářskými trhy, které jsou však také důležité.

„Jeden den může být zaměřený na gastronomii se street foody, kde může hrát i DJ, jindy tam mohou být celý den přednášky, farmářské trhy, workshopy, koncerty nebo tanec,“ nastínil myšlenku Ondřej Kobza, podle kterého by bylo vhodné vybrat provozovatele budoucí revitalizované tržnice co nejdříve.

Diskuze a setkávání lidí

„Nemusíme to dělat vyloženě my, ale budeme rádi, když rozpoutáme diskuzi, aby se proces výběru provozovatele bedlivě sledoval. V projektu je spousta věcí, které se musejí udělat správně, aby fungovaly. Můžeme například pomoci nastavit parametry, podle kterých se subjekt bude hledat,“ uvedl Kobza.

Stará tržnice v Bratislavě se před 5 lety podařila zprovoznit, podobně by si to lidé kolem Ondřeje Kobzy představovali i v Praze.
Autor: tým Ondřeje Kobzy

Autoři myšlenky vysvětlují, že spodní části Václavského náměstí by se tímto krokem poskytl zcela nový význam. Vznikl by tím nový vnitřní veřejný prostor, kde by se setkávali místní lidé. „Bylo by to místo, kde by se člověk mohl trochu schovat před davy turistů do prostoru, který bude lidský, kde budou místní lidé. Vzniklo by tak trochu náměstí, které dole na Václaváku už tolik nefunguje, takže bychom ho přemístili dovnitř do tržnice,“ dodal Ondřej Kobza.

Jak je na tom magistrát?

Pražský magistrát má v současnosti vzhledem k rekonstrukci Staroměstské tržnice platné stavební povolení, které řeší nejrůznější aspekty této akce včetně řešení odpadů a zásobování. „Podle toho teď probíhá soutěž na zhotovitele. Město následný provoz rozhodně dotovat nebude, provozovatel bude městu následně hradit nájemné. V rámci rekonstrukce řešíme i základní rozložení tržnice, které budeme dále specifikovat s vítězem soutěže na provozovatele,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle magistrátu nyní probíhá také zadávací řízení na výběr zhotovitele celkové rekonstrukce dle vydaných stavebních povolení. „V případě bezproblémového průběhu řízení očekáváme výběr zhotovitele v listopadu 2018. Zastupitelé schválili rekonstrukci tržnice a provozovatel bude vybírán následně,“ dodal Vít Hofman.

Fotogalerie
19 fotografií