Dopravní značení upozorňující cyklisty, kudy smí a nesmí jezdit v centru metropole, vyvolalo minulý týden mezi Pražany vlnu nevole. „Zdá se nám to jako ničení historického centra. Je to odporné,“ vyjadřovali se bez servítek nespokojení občané. Nově nastříkané bílé čáry s přeškrtnutými koly a časy odkdy dokdy se nesmí pěšími zónami projíždět využili dnes aktivisté pro uspořádání závodu.

Důvodem, proč jsme svolali dnešní akci, nejsou jen dlouhé bílé nevzhledné čáry. Byla to jen poslední kapka, kdy jsme si uvědomili, kam město spěje. Mnohem větší průšvih je to, že Praha 1 přišla s touto absurdní vyhláškou, na kterou lze reagovat jedině absurdní cyklojízdou přeškrtnutých kol,“ sdělil pro Blesk.cz pořadatel Karel Tapír.

Závod vedl od jedné bílé čáry k další. „Ještě že je ta čára tak široká,“ žertovali ve mezi sebou ve startu na náměstí Republiky cyklisté, kteří se teď po centru nemohou volně pohybovat jako doposud. Na jeden den si to ale pořádně užili. V půl páté odpoledne rozezněli své zvonky a co nejpomalejším tempem vyrazili k cíli.

Video
Video se připravuje ...

Nejabsurdnější závod v centru Prahy: Z náměstí Republiky vyjela přeškrtnutá kola. Eva Fornálová

Absurdní závod pak projel ulicí Na Příkopě, kde minul jednu bílou čáru, která dávala sportovcům vědět, že jsou v půlce trasy, až k dalšímu bílému značení na Jungmannově náměstí do samotného cíle. Rychlost přitom byla důležitá. Vítězem byl ten nejpomalejší, který si domů odnesl dort ze sociálního bistra Střecha, které sdílí stejnou myšlenku společně s pořadateli této akce. 

„Jedním z principů sociálního podnikání je i ekologický přístup. Je pro nás naprosto nepochopitelné, že se zakazuje vjezd lidem na kole, místo toho, aby se v centru města zakázala automobilová doprava. Proto jsme se rozhodli akci podpořit našim skvělým dortem,“ sdělil Filip Hausknecht za Střechu.

Aktivisté si stojí za tím, že k zákazu není důvod. „Město by mělo cyklistickou a veškerou jinou než automobilovou dopravu podporovat, místo toho ji podobnými kroky dusí. Nerozumíme tomu, komu a čemu tím prospívá,“ řekl na závěr organizátor, který doufá, že se situace obrátí k lepšímu.

Záměr omezení kol v centru před loňskými prázdninami schválila rada městské části. Nejprve mělo omezení platit pouze motorovým koloběžkám. 

Fotogalerie
33 fotografií