Když se v roce 1994 uskutečnil první ročník tzv. Pražských schodů čili Velká cena České spořitelny, málokdo tehdy mohl tušit, že se ze závodu stane každoroční záležitost. Sportovní akce však byla rok od roku průbojnější a dosud láká ty nejlepší cyklisty ze všech koutů světa. „Za těch 25 let jsme zažili různé zážitky,“ říká Roman Čermák, který stál u zrodu závodu.

Třeba hned v prvním ročníku jsme měli pozvaného Daniele Pontoniho, mistra světa v cyklokrosu a vítěze prvního ročníku,“ uvádí Čermák. „On si myslel, že jde o jízdu skrz městský okruh. Když jsme ho dovedli do centra, ke schodům, které vedou na Pražský hrad, tak byl hrozně překvapený, co že to vlastně máme v úmyslu,“ usmívá se. Závod Pražské schody totiž vede Malou Stranou přes Hradčany skrze Zámecké schody.

Sportovní zážitky i zranění

„Na závody cross-country v přírodě tehdy chodilo strašně mnoho diváků. Tak jsem si říkal, zda by nestálo za to uspořádat nějaký takový závod, kvůli kterému by lidé nemuseli jezdit do lesů,“ přibližuje pan Čermák vznik myšlenky závodu. „Napadla nás Praha, přímo její centrum, kde to pro cyklisty je samo o sobě náročné natolik, že to nahradí ten přírodní terén.“

Roman Čermák si okruh sám prošel i vyzkoušel ze sedla kola, a když viděl, že je to schůdné, bylo rozhodnuto. O pomoc při pořádání závodu se spojil se sportovním novinářem Robertem Bakalářem, který mu v organizaci prvního a následujících ročníků pomohl – a rázem byl unikátní cyklistický závod na světě.

Pražské schody
Autor: Daniel Vitouš

„Za čtyři měsíce jsme měli celý závod zorganizovaný,“ přibližuje první ročník Čermák, který mimo jiné založil amatérský seriál bikerů Kolo pro život. „Dnes je všechno daleko složitější i z hlediska legislativy. Zabere to třeba rok práce. Ale lidé to ocení. Dříve se na závod přišli podívat spíše nahodilí diváci, kteří si říkali »co to je? Cyklisté na schodech pod Hradem?«, ale letos už chodí daleko více lidí.“

Úspěchy i bolístky

Závodu cyklistů na Malé Straně a na Hradčanech se každoročně zúčastňují nejpřednější cyklisté, kteří bojují o pomyslné vavříny. Nebyly to však jen trofeje a cenné medaile, které si z náročného klání odnesli. „Zažili jsme už zlomené klíční kosti nebo prasklé čéšky,“ přibližuje Čermák, „ale díky moderní technice, například odpruženým kolům, jej v posledních letech zvládá i široká veřejnost.“

25. ročník závodu

Závod je totiž krom profesionálů přístupný i jednotlivcům z řad veřejnosti, kteří si mezi sebou mohou změřit síly. Začíná v úterý v 15:30 a potrvá až do 19:10, kdy proběhne vyhlášení vítězů hlavního závodu profesionálních cyklistů a cyklistek.

Že je nač se těšit, napovídá již startovní pole. Závodu se totiž znovu zúčastní zvučná jména. Letos na start nastoupí krom olympijských vítězů Jaroslava Kulhavého a Nino Schurtera i světová šampionka horské cyklistiky Jolanda Neffová ze Švýcarska, olympijská medailistka Maja Wloszczowská z Polska nebo Carlos Coloma a jiní úspěšní závodníci.
Fotogalerie
14 fotografií