Od brněnských strážníků se díky tomu dozvěděl to, o čem neměl vůbec potuchy. Peněženku, která se měla nacházet v jeho blízkosti, ve skutečnosti našel poblíž přístaviště čtrnáctiletý školák. „Poctivý hoch ani na chvíli nezaváhal a odevzdal ji na nedalekou služebnu městské policie,“ konstatoval mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Není divu, že první kroky výletníka vedly okamžitě po přistání za strážníky. Suma vyskládaná na stole ve služebně seděla, mladý muž se znovu setkal s částkou 23 602 korun a 120 eur, stejně tak se zaradoval z platební karty a řidičáku. „Jen už nemohl osobně poděkovat školákovi, který nebyl z Brna a mezitím jihomoravskou metropoli opustil,“ dodal mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem informuje o nálezu 1,75 milionu tureckých lir (asi 11 milionů korun), našla je strážnice (25) při pochůzce. Zdeněk Matyáš

Facebook: Snad nezůstane jen u lízátka

Teď záleží na výletníkovi, zda vyplatí hochovi či jeho zákonným zástupcům 10 procent nálezného, jak stanoví zákon. A protože se celá událost objevila na sociálních sítích, vede se mezi diskutujícími debata, jak celá věc skončí. „Klukovi pořádnou pochvalu, doufám, že to majitel neodbyde nějakým ‚lízátkem‘,“ nechal se slyšet jeden z přispěvatelů.

V Brně přitom není o podobné poctivce nouze. Třeba loni v červenci odevzdal nálezce 23 tisíc, které ponechal jiný zapomnětlivec v obchodě. O měsíc později zase důchodkyně (66) v Řečkovicích našla v tašce u chodníku 213 tisíc korun, které do halíře odevzdala. Na místě je nechal roztržitý penzista (74).

Asi nejkurióznější případ tohoto druhu se odehrál loni v září, kdy strážnice (25) s kolegou objevila v Brně-Bohunicích v igelitce 1,75 milionu tureckých lir, v přepočtu asi 11 milionů korun.

Strážnice nedostala nic

Protože se objev udál v rámci její pracovní činnosti, bylo jen na majiteli igelitky, jestli ji podaruje. Mladé ženě nakonec „strýček Skrblík“ jen poděkoval. „Nedostala nic. Přesto jasně potvrdila, že by peníze opět odevzdala kdykoliv, i kdyby právě nebyla v uniformě,“ reagoval tehdy mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.