Vše se začalo odvíjet v pátek v jednom z obchodních domů v Plzni. „Platil jsem tady na poště a to bylo naposled, kdy jsem s jistotou věděl, že jsem peněženku viděl,“ říká Brabec. Cestou se ještě zastavil v dalším hypermarketu, kde ale vůbec peněženku nevytahoval.

Doma pak zjistil, že ji nemá. „Úplně ve mně hrklo, jak jsem se vyděsil. Byl pátek večer, já měl jet druhý den do Prahy a v peněžence jsem měl občanku, řidičák a také služební kartu CCS na benzin. A to byl malér. Když mi ji řidič předával, dal mi i lísteček s PIN kódem, a já ho tam, jak jsem spěchal, nechal,“ vzpomínal Brabec.

Kromě toho byly v peněžence ještě čtyři tisíce korun a dvě platební karty. „Jsou prázdniny, pojede se na dovolenou, a tak jsem měl na účtu dost peněz. Kdyby mi je někdo vybral, rodina by měla zkažené léto,“ řekl Brabec.

Rychle tak obvolal všechna místa, kde byl, jestli se náhodou peněženka někde nenašla. Marně. Vyrazil tak na policejní služebnu. Při sepisování protokolu mu v kapse zazvonil telefon.

V něm pak uslyšel radostnou zprávu. „Volali mi z hypermarketu Albert, že si mám vyzvednout u nich svou peněženku. Nějaká paní ji našla a přinesla na informace. Říkal jsem si, je to dobré, aspoň řidičák a občanku si nebudu muset dělat nové. S tím, že by v peněžence zůstaly i peníze, jsem vůbec nepočítal,“ líčil Brabec.

Jenže se nestačil divit. „Čtyři tisíce uvnitř byly, stejně jako doklady. Měl jsem velikou radost. Jsem rád, že slušní lidé stále ještě jsou. Moc bych chtěl té paní poděkovat. Rád bych ji poznal a řekl jí, že si jí moc vážím za to, co udělala. A také bych ji někam pozval, třeba na oběd či večeři. Co udělala, s tím se už teď často nesetkáte,“ dodal Brabec.