Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Pokuta 100 tisíc za alkohol? Piráti chtějí zrušit postihy pro opilé vodáky

Piráti chtějí zrušit pokuty pro vodáky pod vlivem alkoholu.
Piráti chtějí zrušit pokuty pro vodáky pod vlivem alkoholu.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
26. dubna 2018
13:37

Piráti chtějí zrušit pokuty pro vodáky za jízdu pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Předložili kvůli tomu novelu zákona o vnitrozemské plavbě, pod kterou se podepsala padesátka poslanců ze všech frakcí vyjma ČSSD. Smyslem návrhu je zrušit neúčinný postih vodáků, oznámil poslanec Pirátů Lukáš Bartoň.

"Dle odhadů až 80 procent vodáků na vodě požívá alkohol, ačkoli v současné době platí za takový přestupek pokuta až 100 000 korun. Je vidět, že tato represivní politika je zcela neefektivní," uvedl Bartoň.

Změna zákona by podle něj měla pouze dekriminalizovat, nikoli plně legalizovat "pití alkoholu na vodě". V platnosti zůstane ustanovení, které policii nebo Státní plavební správě umožňuje zakázat plavbu člověku pod vlivem alkoholu nebo jeho potrestání za ohrožování ostatních.

Novela ruší sankci za plavbu pod vlivem jen pro kapitány a členy posádky malých plavidel, která nepodléhají zápisu do plavebního rejstříku a nemají vlastní strojní pohon. Na řidiče vodních skútrů nebo posádky motorových člunů se tedy zrušení přestupku nevztahuje.

Navrhovanou právní úpravou nebude podle podle Bartoně dotčena odpovědnost posádky lodí za způsobenou škodu či újmu na zdraví, případně další odpovědnosti stanovené v jiných předpisech.

Poslanec má za to, že novela by mohla být přijata tak, aby mohla platit už o letošní vodácké sezoně. S ohledem na lhůty pro schvalování zákonů je to ale nepravděpodobné.

Podobnou novelu, která by měla umožnit cyklistům jízdu po vypití dvou piv nebo skleničky vína, navrhli znovu senátoři. Obdobný předloňský návrh senátorů Sněmovna v předvolebním složení nestihla projednat za rok.

ivoadler ( 26. dubna 2018 16:00 )

No, na šrot by bejt neměli, ale trocha piva? Vždyť v našich řekách je všude po kolena vody.

vlasta1 ( 26. dubna 2018 15:39 )

Jo Piráti se snaží nasbírat bodíky, pro případ předčasných voleb. Co by ale mohl člověk od těch Smažek a Feťáku očekávat.

amenhotep16 ( 26. dubna 2018 14:54 )

Konečně od pirátů nějaký rozumný názor. Buď je někdo svéprávný a rozumný tvor a ví, áe když vypije 3 piva to znamená, že má pod 1 promile, tak není na šrot tu kánoi uřídí, není to autobus ani vlak, anebo je to nesvéprávný dement, který se sežere na šrot a je nebezpečný i když jde pěšky. Vysoké pokuty jsou na nic a svědčí jen o hlouposti zákonodárců. Nevím jak teď, ale ve Francii a Velké Británii byl limit 0,8 promile, v Německu 0,5 promile a nemají s alkoholiky za volantem problémy. To jen u nás kdejaký pablb s výkonnou pravomocí má pocit, že je chytřejší než papežovo lejno a ví nejlépe, co je pro občana "nejlepší".

panbuch ( 26. dubna 2018 14:49 )

jako obvykle jde ze strany Pirátů o super nápad - bude více práce pro záchranáře, potápěče a pohřební službu...to je panečku ta pravá zákonodárná odpovědnost

jana999 ( 26. dubna 2018 14:35 )

jsem proti, zažila jsem jak nás málem jeden pod vlivem alkoholu utopil, kdyby byl střízliv tak se to nestalo, to není, že ohrožuje jen sebe, na vodě jsou i jiní, kteří mají na lodi i děti a přestože mají vesty, když vás takový trouba nečekaně obrátí, je na problém zaděláno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa