Otrlí podvodníci vsadili tentokrát na legendu o sociálních pracovnících. „Ženy se vydávaly za zástupkyně městského úřadu s tím, že provádějí průzkum domácnosti. Jedna z nich seniora či seniorku zabavila, zbylé dvě prohledaly obydlí,“ uvedla vyšetřovatelka Zdeňka Kyliánová.

Nové Bránice, Ořechov, Přibice, Těšany, Hajany. Tam všude s jedinou výjimkou "straky" uspěly. Nejvyšší částku ukradly v domě starého muže v Přibicích. Zatímco jednu z nich provázel obydlím, zbylé dvě v nábytkové stěně objevily téměř 70 tisíc korun. „Své oběti ve věku nad 80 let si tipovaly přímo na místě. Vesměs přijížděly do obcí dopoledne, kdy zůstávali doma jen senioři,“ upozornila vyšetřovatelka.

Osudným se čtveřici staly Hajany. Důchodkyně, která přišla o deset tisíc, okamžitě informovala policii. Kriminalisté, kteří už věděli o podezřelé modré mazdě, okamžitě vyhlásili pátrání. Zlodějskou partičku během necelé hodiny našla hlídka v Hostěradicích na Znojemsku.

Čtveřici hrozí až 5 let v chládku

„Dvě starší ženy, které už mají kriminální minulost, putovaly do vazby. Šofér a zbylá žena čelí obvinění na svobodě. Všem hrozí až pět let vězení,“ dodala Kyliánová. Loni jihomoravská policie zaregistrovala 90 případů okradení seniorů podvodníky s nejrůznějšími báchorkami. Jednu třetinu z nich se podařilo objasnit.

„Odhalování pachatelů těchto případů je vždy náročnou činností. Senioři si často nepamatují, jak se událost seběhla, nedokážou pachatele popsat, na krádež přijdou se zpožděním. V řadě případů se stydí a raději nic neohlásí,“ poznamenala vyšetřovatelka.