Maminka čtyřletého Petříka zvládla díky biologické léčbě roztroušenou sklerózu, její stav se postupně stabilizoval. Jenže v roce 2014 ji začaly trápit bolesti pod pravými žebry. Dva centimetry dlouhé ložisko rostlo, lékaři tvrdili, že nejde o nic vážného. Bolest ale sílila. Předloni v květnu po sérii CT vyšetření v jiném zdravotnickém zařízení padl šokující verdikt – rakovina hladkého svalu!

Následovala operace, série ozařování, nejistá prognóza... Po několika měsících relativního klidu přišel další zdrcující úder v podobě metastáz na plicích a játrech.

Pojišťovna nechce léčbu platit

„Moje lékařka mi doporučila biologickou léčbu. Jenže pojišťovna ji opakovaně neschválila s tím, že jsou i jiné metody. Třeba paliativní chemoterapie. Ta ale nemoc neléčí, jen ji pozastaví a vy můžete dožít,“ řekla Blesku Michaela.

Michaela chce ale žít a letos v lednu proto zahájila první cyklus biologické léčby, který přijde na 150 tisíc korun. To už ale matku malého dítěte »zasáhla« obrovská  vlna lidské solidarity. Síly spojili přátelé a známí, Komunitní nadace Tři brány, obecní úřad v Lysovicích, na transparentní účet přispěli jednotlivci i desítky firem z blízkého i širokého okolí.

Běhám a pomáhám

Statečnou maminku podpořili i nadšenci, kteří loni vytvořili projekt Běhám a pomáhám. Za cíl si dali každý rok pomoci konkrétním lidem, kteří vzdorují zákeřné nemoci. Letošní benefiční běh v ulicích Vyškova přinesl díky účasti více než pěti stovek účastníků další desítky tisíc korun pro Míšinu aktuální biologickou léčbu.

„Pro Míšu a její léčbu je na transparentním účtu k dispozici už více než jeden milion korun. A další ještě přitečou,“ řekl Blesku jeden z organizátorů běhu Martin Vašák.

Shromážděná suma tak pokryje nejméně 8 cyklů, které musí Míša podstoupit. „Nevím, co říci, nemám slov. Strašně moc všem děkuji,“ neskrývala dojetí těžce zkoušená žena, která společně se svým synem běh odstartovala.

„Ještě nemáme vyhráno. Ale jsem šťastný, když vidím, jak je Míša den ze dne lepší. A co pro ni často i neznámí lidé udělali,“ svěřil se Blesku její manžel Petr.

Nevzdám to!

Příběh ženy, která se nechce nemoci poddat, zatím nemá happy end. „Chci vzkázat všem, kteří jsou v podobné situaci jako já, aby to nevzdávali. Cítím vděčnost vůči svým nejbližším, přátelům i těm neznámým, kteří mi pomohli a pomáhají. I proto to nevzdávám,“ vzkazuje Michaela, které lidská pomoc vrátila na tvář úsměv a do srdce naději.

Co je paliativní chemoterapie

Zmenšuje nádor a vede ke zmírnění příznaků způsobených nádorem. Cílem je zlepšení kvality života nemocného, někdy i prodloužení života, ne však úplné vyléčení.

Rakovina hladkého svalu

Vzácný vysoce zhoubný nádor kosterní svaloviny vyskytující se především v dětském věku, u dospělých výjimečně. Je agresivní, brzy metastázuje. Léčba je chirurgická, poté následuje zajišťovací chemoterapie. Pokud nelze nádor odoperovat, předchází ozařování a chemoterapie.

Chcete také pomoci mladé mamince? Číslo transparentního účtu: 115-5720710257/0100 

Fotogalerie
19 fotografií