Většina lidí dotazovaných v Praze 5 se shodla na tom, že Plzeňská je pro pěší ne příliš zajímavá a dostávat se přes silnici je často neřešitelným problémem. Tyto problémy tak částečně řeší architekti ze studia A69, kteří přišli s novou studií oblasti Plzeňské a Vrchlického.

Vybudování Strahovského tunelu zde v minulosti zkomplikovalo dopravu složitým „spletencem“ nájezdů a výjezdů. Nejkomplikovanější se stala situace pro chodce. Kromě dopravy jsou problémem také chátrající budovy. Území přitom rozdělilo dva nádherné parky v blízkosti centra Smíchova – Sacre Coeur a Mrázovku.

Změnou prochází také Dětský ostrov:

Lávka pro pěší a cyklisty

O parky je přitom velký zájem, jelikož se oba nachází pouhých 10 minut od centra Prahy 5. Území pod nimi by tak do budoucna mělo získat atraktivitu opravou několika budov a vytvořením nových obchodů. Dalším krokem by pak bylo vybudování schodiště do parků a následně i lávky, která by je spojila.

Využít by ji mohli podle plánu i cyklisté. „Motolské údolí skrývá mnoho zelených ploch, proto jsme se rozhodli tato dvě prostranství propojit, a to tak, aby uživatelé nemuseli složitě zdolávat různé úrovně. Navrhujeme tedy lávku pro pěší a cyklisty v úrovni nad okruhem,“ popsali pro Blesk.cz architekti ze studia A69.

Lávku navíc chtějí doplnit zelenými záhony tak, aby i v betonové zástavbě lidé měli okolí co nejpříjemnější. Obyvatelům Prahy 5 by se také ulevilo od smogu a prachu, který často znepříjemňuje cestu mezi starým a novým Smíchovem. V budoucnu by navíc mělo vzniknout v celé oblasti Smíchov City, což je projekt, který změní celé okolí Smíchovského nádraží v novou čtvrť plnou obchodů a bytů.

Plány oceňuje také starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09). „Dle mého názoru architekti při vytváření studie Motolského údolí odvedli velmi dobrou práci a jsem rád, že se mohla veřejnost zúčastnit a posílat návrhy, které pak byly do studie začleněny. Připravujeme pro veřejnost prezentace i výstavy, takže se s podobou studie bude moci seznámit kdokoliv,“ dodal na závěr. Více o plánech se dozvíte zde.

Fotogalerie
4 fotografie