Město by darem pozemků za 42 milionů rádo oživilo centrum studentským životem. „Podporu prvotřídního vzdělání, která je jednou z priorit města v rámci strategického plánu FajnOVA, nepovažujeme jenom za marketingový slogan, ale myslíme ji vážně. Nechceme přitom být jenom centrem technického vzdělání,“ uvedl primátor Tomáš Macura.

Ostravská univerzita plánuje na pozemcích vystavět dvě budovy Klastru umění a designu a zázemí pro sport, zdraví a technologie. Peníze na tyto projekty potečou převážně z Evropské unie. 

 

„Evropské finance je jediná možnost financování tohoto projektu v horizontu následujících deseti let. Navíc jde o finance s pouze pětiprocentní spoluúčastí, což je pro univerzitu velmi výhodné,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Jan Lata. Ten počítá s čerpáním zhruba 900 milionů.

Běžecká dráha i »světelný« sál

Miliardové budovy budou špičkově vybaveny. Počítá se s vybudováním běžecké dráhy v nejvyšším patře budovy, kde budou sportovci běhat přímo mezi výzkumným pracovištěm. Vyšetření tak běžci mohou absolvovat bezprostředně po vykonané aktivitě, což může významně ovlivnit získané výsledky.

Nový objekt Fakulty umění by měl mít i sál pro komorní hudbu se špičkovou akustikou. „Chceme dosáhnout unikátní akustiky už jenom tím, jak tu stavbu založíme. Bude to stavba ve stavbě, tedy betonový skelet, který bude obehnán obálkou, tím dosáhneme už vlastně unikátního odhlučnění od vibrací z běžného provozu a hluku města," řekla kancléřka fakulty Monika Šumberová. 

Navíc plášť budovy bude z hliníkových trubek, které by mohly být vybaveny LED světly. Hudební produkce uvnitř budovy by se tak na fasádě objektu znázorňovala prostřednictvím světelné vizualizace. Součástí projektu je i vybudování nejmodernějšího nahrávacího studia v republice.

Vybrat správné místo nebylo rozhodně jednoduché. Přesto nakonec padla volba na pozemky za Divadlem Antonína Dvořáka. „Zatímco dnes se jedná o nevzhledné území prakticky v samotném centru města, představovaným projektem se nabízí příležitost ho smysluplně využít tak, aby na něm vyrostla nová moderní architektura a vznikl nový život,“ dodal primátor Macura.