Od srpna roku 2016, kdy se rozšířily parkovací zóny mimo jiné na Prahu 5, šlo to s parkováním v Praze 4 z kopce. „Stáhli se k nám mimopražští řidiči, kteří tu nechávají svá auta při cestě do města,“ popsal Blesku mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. Vidět je to například na Podolském nábřeží, kde často stojí řady zaparkovaných aut od podolské porodnice až na Dvorce. „V ulicích je to někdy až za hranou bezpečnosti,“ řekl Bigas. Kromě nábřeží je často plno také v okolí stanic metra a hlavních tramvajových linek.

Budou jen někde

Praha 4 tedy požádala o zavedení zón. Začít platit by měly od 1. července. Nebudou ale na celém území městské části, pouze v nejvytíženějších místech. Je to například Podolí, zóny budou končit kousek za plaveckým stadionem, na severu je ohraničí Michelská ulice. Tak, aby pokryly okolí stanic metra Kačerov a Budějovická.   
Doufáme, že přinesou více bezpečnosti a méně aut v ulicích. Ale samozřejmě ten systém po čase vyhodnotíme, jestli někde nejsou potřeba změny, nemáme křišťálovou kouli,“ uzavřel Bigas.

Pro rezidenty i návštěvy

Převládat by v ulicích Prahy 4 měly modré zóny. „Aby se ulevilo především rezidentům. Například u úřadů či divadel, prostě tam, kde lze předpokládat, že budou lidé potřebovat na chvíli zaparkovat, jsme zase chtěli i krátkodobé stání,“ popsal Jiří Bigas.
I když zóny nejsou v celé Praze 4, dotkne se jejich zavedení tisíců lidí. Aby se vydání virtuálních karet pro rezidenty stihlo, občané Prahy 4 si žádost budou moci podávat v předstihu. Konkrétně od 1. června. Roční parkovací karta pro první vůz fyzické osoby v dané městské části stojí 1200 korun.
Zóny pro oblast Libně a Vysočan chtěla už dříve zavést také Praha 9. V roce 2016 se ale nedohodla s magistrátem o ceně parkování pro přespolní, radnice chtěla jen 10 korun za hodinu. Nyní jednání o zónách opět běží. Praha 4 je v rámci města ve 3. cenové zóně, ve všední dny tam tak zaplatí řidiči 40 Kč za hodinu stání a o svátcích dvacku. 
Fotogalerie
7 fotografií