Počátkem dubna proběhl 22. ročník vyhlášení cen Praha fotografická, kterou organizuje Svaz českých fotografů. Stalo se tak při příležitosti zahájení výstavy, která je celkově věnovaná Praze a jejímu zachycení skrze fotografie. Snímky, které se v soutěži vymykaly, vybírala odborná porota.

Od Prahy v mlze k rozbourané metropoli

Výstava, která se v budově Staroměstské radnice koná od 5. do 28. dubna denně od 11 do 19 hodin, nabízí fotografickou tvorbu plejády profesionálních i příležitostných fotografů. Na počiny některých z nich je skutečně radost pohledět, zřejmě nejen Pražané, ale i turisté je ocení.

Na snímcích bývá často zachyceno kouzlo místa, které návštěvníkovi připomene třeba i skryté půvaby Prahy. Jelikož je však soutěž věnovaná i problémům hlavního města, a jejich fotografickému zachycení, dočká se člověk také uměleckých fotek polorozbořených ruin či bezradnosti chodců na rozoraném chodníku.

Výtvory od nevidomých sochařů

Součástí výstavy předních pražských fotografů je i expozice nevidomých sochařů z dílny Hmateliér. Návštěvníci se budou moci pokochat kontrastem dvou světů, kdy jedni lidé tvoří na základě svého zraku, zatímco druzí se mohou spolehnout především na svůj cit, hmat a představivost.

V každém roce se schází tisíce fotografií, ze kterých je vždy velmi složité vybírat jak ty oceněné, tak i ty na výstavu,“ uvedla při otevření výstavy, a zároveň při slavnostním předání cen Prahy fotografické pro Blesk.cz předsedkyně Svazu českých fotografů Věra Matějů.

Jen do letošního ročníku bylo přihlášeno 1034 fotografií, ze kterých musela porota složitě vybírat vítěze jednotlivých kategorií. Poněvadž je Praha neuvěřitelně fotogenická, jak se při příležitosti předání cen shodli primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), byl to úkol nelehký.
Video
Video se připravuje ...

Výstavu fotografií předních pražských fotografů doprovází i expozice nevidomých sochařů. David Zima

Nejvíce fotografové do soutěže zasílali černobílé fotografie, kterých je i na výstavě zřetelná většina. Naopak nejméně fotografií bylo pořízeno na mobilní telefon, jejichž kategorie byla letos zařazena poprvé. „Fotografie jsou živou kronikou živého města. Praze patří, protože mu už řadu let nastavuje zrcadlo,“ uzavřela Matějů.

Na vítězné fotografie se můžete podívat v galerii:

Fotogalerie
68 fotografií