Od posledního březnového týdne mohou zájemci navštívit novou výstavu Národního muzea v Národním památníku na Vítkově, která se zabývá historickými i moderními ex libris. Na bezmála 400 exponátech bude možné shlédnout umělecké „podpisy“ knih, které označují příslušnost k jejich majiteli.

Výstava se rozprostírá po třech místnostech, a návštěvníci si budou moci prohlédnout jak jedny z nejstarších českých ex libris na původních knihách, tak i proměnu jejich ztvárnění v 19. a 20. století. Krom toho se zájemci mohou těšit i na praktické ukázky tvorby knižních označení, a během konkrétních dnů si budou moci sami tvorbu vyzkoušet pod dohledem tiskařů.

Co je to ex libris?

Jedná se o malý grafický lístek, který byl vlepován do knihy. Plnil formu jakéhosi „podpisu“ vlastníka knihy. Nejčastěji jej využívala šlechta pro své soukromé knihovny, a od 19. století i movití měšťané. Tvorbou exlibristických označení se zabývali i ti nejvýznamnější umělci u nás.

Od 16. století po rok 1945

Výstava zahrnuje renesanční i moderní tisky, které jsou knižní značkou opatřeny. Nejstarším exponátem je vydání Bible kralické ze 16. století. Patrně se tím pádem jedná i o nejvzácnější kus, i když jsou k vidění opravdové umělecké skvosty. Expozice je zaonačena rokem 1945, kdy se od ex libris začalo postupně ustupovat. Vystavené knihy se dokonce budou každý měsíc obměňovat.

 Jen „podpis“, nebo umělecké dílo?

O důležitosti ex libris především v 19. a 20. století napovídá fakt, že se jimi zaobírali i vlivní čeští umělci, kteří je tvořili buď na zakázku, nebo pro své přátele. „V roce 1922 Karel Svolinský vytvořil ex libris pro Československý spolek sběratelů a přátel ex libris za honorář 1 000 Kč s názvem Trhač protěží,“ vysvětlila autorka a kurátorka výstavy Martina Vyšohlídová. Tehdy se přitom jednalo o značnou částku. Pro úředníka to třeba představovalo čtvrtinu měsíčního platu.

Video
Video se připravuje ...

Jak to vypadá na výstavě českých ex libris? David Zima

Ve sbírkách Národního muzea, které disponuje 2. největší sbírkou ex libris v ČR, lze nalézt neokoukané kousky umělců, kteří nalezli věhlas i v zahraničí. Namátkou třeba Mikoláše Alše, Alfonse Muchy, Cyrila Boudy ale také Josefa Čapka nebo Josefa Lady.

Unikátní ex libris představuje dílo Josefa Mánese, které vzniklo v roce 1868. „Jedná se o první moderní exlibris v českých zemích,“ přibližuje Vyšohlídová. „Znázorňuje totiž odklon od heraldického ztvárnění k osobním motivům vlastníka knihy.“ Od té doby ex libris často znázorňovaly například profesi majitele knih, jeho zálibu nebo původ.

Doprovodný program

Krom samostatné výstavy si budou moci zájemci sami osahat, jak se takové ex libris tvoří. 14. a 15. dubna budou probíhat workshopy zaměřené na litografii a linoryt. V průběhu konání mezinárodního veletrhu Svět knihy pak Národní muzeum uspořádá ve dnech 11. a 12. května linorytové workshopy v Lapidáriu Národního muzea na Výstavišti.

100 let existence Spolku sběratelů a přátel ex libris

Proč Národní Muzeum uspořádalo tuto výstavu, je nabíledni. „Spolek exlibristů slaví letos 100 let výročí, proto jsme se rozhodli, že se spolkem uspořádáme výstavu ex libris,“ uvedla kurátorka. „V takovémto rozsahu ještě žádná exlibristická výstava v ČR nebyla.“ Výstava potrvá až do září letošního roku, kdy se v Praze uskuteční 37. mezinárodní exlibristický kongres.

Kdo bude chtít, bude se moci o svou vlastní ex libris pokusit sám. Na výstavě je k tomu vyčleněn prostor.
Autor: David Zima

Kdy: Do 9. září 2019. V březnu od čtvrtka do neděle v čase 10-18 hodin, od dubna od středy do neděle ve stejném čase.
Kde: Národní památník na Vítkově, U Památníku 1900.
Vstupné: 120,- Kč základní vstupné, 80,- Kč zlevněné vstupné.

Fotogalerie
27 fotografií