Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stojí vlaky i letadla. Černým úterým začíná vlna protestů proti Macronovi

Autor: ČTK - 
3. dubna 2018
09:07

Zaměstnanci státního železničního podniku SNCF, pozemní a palubní personál aerolinek Air France, popeláři a lidé pracující v energetickém sektoru. Ti všichni nejspíše budou ve Francii stávkovat první den po velikonočních svátcích, který agentura AFP označila jako „černé úterý“. Zatímco železničáři se bouří proti plánu na reformu odvětví, zaměstnanci Air France chtějí plošné zvýšení platů, ostatní pak speciální opatření ve svých sektorech.

Úterý bude prvním ze 36denní vlny stávek železničářů, která se potáhne od dubna do 28 června. Odbory zkoušejí novinku a naplánovaly protesty na dva dny v každém týdnu. Problémy pro 4,5 milionu lidí, které SNCF každý den přepraví, ale mohou nastat už dnes večer, kdy stávka oficiálně začíná. Státní podnik na ještě včera avizoval „normální“ provoz, dnes už ale bude "velmi narušený".

Železničáři ve Francii zahájili vlnu stávek. Železničáři ve Francii zahájili vlnu stávek. | ČTK

Francouzská média hovoří o dosud největší výzvě pro vládu prezidenta Emmanuela Macrona, ministryně dopravy Élisabeth Borneová se dnes nechala slyšet, že kabinet „odolá“. Mnohá nádraží ve Francii ráno zela prázdnotou, jinde zůstalo na informačních tabulích s odjezdy jen minimum spojů oproti normálu.

Nepojedou mezinárodní spoje

Přesná čísla k rozsahu nadcházejícího výpadku v tuto chvíli nejsou k dispozici, šéf SNCF Guillaume Pepy však naznačil, že možná vyjede jen pětina nebo dokonce osmina spojů. AFP dodala, že relativně mírný bude dopad na mezinárodní vlaky a doprava přes hranici s Belgií bude „téměř normální“, naopak nevyjede „žádný vlak směrem na Španělsko, Itálii a Švýcarsko“.

Jakousi „ochutnávku“ zažili Francouzi 22. března, kdy se do stávky zapojilo 35,4 procent pracovníků SNCF. Jejich odbory svolaly vlnu protestů v reakci na plán vlády prezidenta Emmanuela Macrona začít liberalizovat železniční dopravu ve Francii a rušit speciální status železničářů. Podle odborářů se chystaná reforma „snaží zničit státní železniční dopravu čistým ideologickým dogmatismem“ a „nevyřeší otázku dluhu, ani špatného fungování“. Mnozí vidí v reformním plánu pokus o privatizaci SNCF.

„Chápu, že na straně železničářů mohou být obavy,“ řekla ministryně dopravy. Strach ale podle ní není opodstatněný. „Když oznamují nepravdy, když říkají, že SNCF bude privatizována, není to pravda; když hovoří o rozbití veřejné služby, není to pravda; když chtějí vytvářet směs různých konfliktů, je zřejmé, že někteří se pokoušejí debatu zpolitizovat,“ uvedla Borneová ve vysílání televize BFM TV.

Macronovy reformy se odborům nelíbí

Pro Macrona a jeho předsevzetí „hluboce transformovat Francii“ představuje odpor železničářů největší výzvu od zvolení v květnu 2017, napsala AFP. Stávka bude po úterku pokračovat ve středu, další dvoudenní protest začne v neděli.

Tabule na dálnici upozorňují na chystající se stávku. Tabule na dálnici upozorňují na chystající se stávku. | Reuters

Už počtvrté od poloviny února budou v úterý stávkovat zaměstnanci Air France, kteří požadují plošné navýšení mezd o šest procent. Společnost by se podle odborů měla se zaměstnanci po dobrém hospodářském výsledku z loňského roku podělit o zisky, vedení tvrdí, že zvýšení platů by ohrozilo růst firmy v rámci vysoce konkurenčního prostředí letecké dopravy.Nabídlo růst mezd pro vybrané zaměstnance o 1,4 procenta a přerozdělení 130 milionů eur (3,3 miliardy Kč) na příspěvcích na připojištění.

Nelétá se ani do Prahy

Dopravce oznámil zrušení čtvrtiny letového programu a výpadek už se dotkl také spojení s Prahou, když byla ráno zrušena dvojice spojů s Paříží.

Při předchozích stávkách 22. února a 23. a 30. března se rušila asi čtvrtina spojů a stejný dopad odhadují aerolinky i tentokrát, přičemž avizují zajištění dvou třetin středně dlouhých letů se startem nebo cílem na pařížském letišti Charlese de Gaullea. Odborové organizace pilotů, palubního i pozemního personálu zároveň ohlásily další stávkové dny, a to na sobotu a následně 10. a 11. dubna.

Stávkovat budou i popeláři

Kromě dopravního sektoru zasáhne v úterý stávka i další služby. Pracovníci odvozu odpadu hodlají přerušit práci s cílem vynutit si vznik národní veřejné odpadové služby a potažmo speciálního statusu jejích členů, napsal deník Le Monde. Odbory pak vyzvaly ke stávce, která by mohla také trvat až do konce června, i techniky v energetice ve snaze dosáhnout „konec liberalizace trhu s elektřinou a plynem“ a „status energetika pro všechny zaměstnance“ sektoru.

gabreta ( 3. dubna 2018 13:03 )

Co si Frantíci zvolili, to mají!!

illyria ( 3. dubna 2018 12:36 )

Stejně je divné, že stále stávkují piloti/letušky. Piloti jsou strašně přeceňovaní (když si to tak vezmete, tak práce autobusáka je stejně zodpovědná a skoro stejně náročná - jen nemusí umět jazyky) a stále stávkují za vyšší platy...

Zobrazit celou diskusi