Může se tak stát, že ani petice nepomůže. Vlastník objektu, společnost CPI, tu podle zákona vybudovat ubytovnu údajně může. Kromě nevole obyvatel ale musí řešit hned několik problémů. Stavbu už se podařilo Praze 6 pozastavit, jelikož firma začala přestavbu bez jakékoli dokumentace. „Stavební úřad zasáhl na podnět občanů, jelikož společnost zahájila přestavbu ve větší míře, než avizovala,“ potvrdil pro Blesk.cz mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Problém je však v tom, že ani radnice nemůže stavbu úplně zastavit. „Územní plán totiž počítá se smíšenou výstavbou, hostel tu tak bez problémů může vzniknout, pokud bude zajištěno, že 40 procent budovy bude sloužit k jiným účelům,“ dodal Šrámek. Vzhledem k tomu, že se jedná o rekonstrukci pouze čtvrtého patra, tato podmínka bude splněna.

Petice proti CPI

Situace se nelíbí místním, kteří se proti záměru ozvali peticí, kterou za více než týden podepsalo přes tisíc lidí. „Ve středu večer budeme petiční archy svážet na jedno místo. Jen během 16. března je podepsalo přes 700 lidí a celkem jich bylo více než tisíc. Lidé si dokonce aktivně zřizovali petiční místa,“ řekla zastupitelka radnice Marie Kubíková (ODS).

Majitel objektu a nájemce Top Hostel se nicméně snaží obyvatele uklidnit. Hostel má prý mířit hlavně na turisty. „Budoucí rozvoj činnosti je nyní zaměřen na turismus kategorie hostel a hotel. Rozvoj plánujeme v pražských obvodech Praha 2, Praha 4 a nyní aktuálně Praha 6. Naše společnost se po celou dobu působení (od roku 2010 - pozn. red.) nedopustila žádného porušení zákona či přestupku,“ uvedla společnost v prohlášení pro radnici.

Je tedy otázkou, jak CPI na petici zareaguje. „Uvažovaný budoucí stav je 43 pokojů, menší hotel–hostel–krátkodobý pronájem. Na budoucí využití je připravována dokumentace pro stavební povolení, která bude řádně předložena,“ vysvětlila firma radnici. Mezitím však budou probíhat další jednání o stavbě. Radnice má podle svých slov víceméně svázané ruce a bude hlavně dohlížet na to, aby vše proběhlo co nejlépe v mezích zákona.