Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Stoletých Čechů je dnes méně než 500, přibudou jich ale tisíce. K důchodu mají 2000 korun navíc

Autor: bud, zzu - 
26. února 2018
05:21

V Česku rychle ubývá stoletých seniorů, jejich počet loni klesl pod 500. Nejstarší jsou dvě 108leté ženy – jedna žije v Praze a druhá na jihu Moravy. Pokles je nicméně s největší pravděpodobností dočasný, protože česká populace stárne a během několika desítek let by v zemi mohly žít tisíce lidí s věkem nad 100 let.

Bývalé kuchařce ze školky Marii Trojánková je 101 let a, jak sama říká, miluje život. Už se také moc těší na jaro. V mládí byla velkou turistkou, ale dneska se už ven bez doprovodu bojí. Recept na dlouhověkost podle ní tkví v tom, že člověk musí zůstávat poctivý a přátelský. „Lidé prý k sobě nemají tak blízko, nepomáhají si a všechno je jenom o penězích,“ řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy rodačka z Prahy.

V Praze momentálně žije 95 lidí, kteří se dožili více než 100 let, a to 81 žen a 15 mužů. Jedné z žen, Květoslavě Hranošové, je dokonce 108 let a je vůbec nejstarší Češkou.

Celkem má Česko 492 stoletých seniorů, z toho 430 je žen. Za poslední rok jejich počet klesl o 75. Pokles je přitom podle čísel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) kontinuální od podzimu 2014, kdy žilo v zemi více než 700 lidí s věkem nad 100 let.

Kolik je v Česku stoletých lidí? Kolik je v Česku stoletých lidí? | ČSSZ

Ministerský dopis a 2000 k důchodu

Každý, kdo dosáhne věku 100 let, má automaticky nárok na 2000 korun k důchodu navíc. „Rozhodnutí o zvýšení důchodu společně s gratulací ministryně práce a sociálních věcí předávají stoletým jubilantům osobně zástupci místně příslušné okresní správy sociálního zabezpečení,“ vysvětlila mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Pokles počtu stoletých seniorů je ale pouze dočasný, protože česká populace dlouhodobě stárne a každý měsíc v Česku přibude v průměru 4000 nových lidí v důchodovém věku. Tento trend bude pokračovat a starých bude přibývat rychle. Už v 30. letech se do seniorského věku dostanou silné ročníky, tedy takzvané „Husákovy děti“ a od 60. let začne rychle přibývat i stoletých lidí.

Podle propočtů tuzemských statistiků by mohlo v Česku v polovině století žít bezmála 13 tisíc stoletých a starších osob, v roce 2065 by jich mohlo být až 20 tisíc. Převládat by měly ženy. Muži by měli tvořit zhruba čtvrtinu dlouhověkých.

Reportérka Blesk Zpráv navštívila Marii Trojánkovou (101) v domově seniorů. Podívejte se, jak je vitální:

jana999 ( 26. února 2018 10:57 )

nekvalitní potraviny a rakovina, přímá úměra, když jsem se stěhovala do NSR, ještě za komunistů, neměla jsem v ČSSR, žádný známý s rakovinou, babička se dožila 106, v německu kolem mě umírali lidi na rakovinu už v 50 letech a byli to celkem bohatí lidé, kteří si mohli dopřát veškerou zdravotní péči. Dneska je tahle nemoc strašák i v čr, vemte si jenom kolik známých lidí a vůbec ne starých na tuto nemoc už umřelo?

kukuku ( 26. února 2018 08:55 )

Pořád se vykřikovalo, jak je po revoluci líp, že se díky zdravějšímu životnímu prostředí apod. začal prodlužovat průměrný věk dožití... ... a najednou od roku 2014 počet stoletých začal klesat, vysvětlí někdo proč ?

Zobrazit celou diskusi