Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Hvězdy“ protiimigračních hnutí z celé EU míří do Prahy. Odpůrci chystají protesty

Autor: Matěj Hynek - 
12. prosince 2017
05:22

Praha bude v sobotu hostit setkání představitelů evropských nacionalistických stran z frakce Evropa národů a svobody (ENF). V metropoli tak o víkendu vystoupí Marine Le Penová z francouzské Národní fronty nebo Geert Wilders z nizozemské Strany pro svobodu, přidá se také SPD. Jejich setkání ale budou provázet i protesty. Ty jsou svolané hned dva. První již na páteční večer, v sobotu by pak protestující svůj nesouhlas s názory politiků chtěli vyjádřit přímo před hotelem, kde se akce koná.

„SPD Tomia Okamury si myslí, soudě podle zamítání akreditací novinářům, že můžou zabanovat lidi i mimo sociální sítě. Ale to se náramně pletou. V sobotu nás uslyší, i kdyby si tam pořadatelé postavili třeba tři protihlukové stěny,“ řekl k sobotnímu protestu před místem konání konference ENF jeho svolavatel Jan Cemper. Podle něj chce pouze přítomným politikům ukázat, že s jejich názory většina Čechů nesouhlasí.

Do Prahy totiž o víkendu zamíří představitelé největších nacionalistických stran. Na konferenci tak vystoupí například Marine Le Penová, která vede francouzskou Národní frontu a která neúspěšně kandidovala na pozici francouzského prezidenta. Její vystoupení doplní i Geert Wilders z Nizozemska, možná vystoupí i lídr rakouských Svobodných Heinz-Christian Strache.

Podobně hovoří i organizátoři páteční demonstrace. Ti ve svém prohlášení mimo jiné uvedli, že politika stran, jejichž zástupci se na konferenci sejdou, se snaží současné problémy svalovat na ty nejvíce bezbranné. „Pro upevnění moci využívají obětní beránky – v poslední době hlavně uprchlíky, někdy ale také Romy, Židy, lidi menšinové sexuální orientace a jiné skupiny obyvatel,“ uvedli v prohlášení organizátoři demonstrace.

Organizátor: Násilnosti nechceme

„Naše akce bude striktně nenásilná. Naším cílem je společně ukázat účastníkům konference, že ČR není nějakým rájem populistů a xenofobů,“ dodal Cemper. Podle něj proto od začátku spolupracuje i s Policií ČR, od čehož si slibuje, že akce bude skutečně klidná. Shromáždění kromě iniciativy Proti nenávisti navíc podporuje i sedm dalších sdružení, včetně organizátorů jarních protestů Proč? Proto!, kterým se povedlo shromáždit přes 20 tisíc lidí na Václavském náměstí v Praze.

„Myslím si, že pokud nebude vyloženě špatné počasí, to číslo 1000 lidí, které jsem hlásil magistrátu, by mohlo odpovídat realitě,“ uvádí pořadatel, kolik lidí by se podle něj mohlo před hotelem s vůdci evropských nacionalistů a populistů sejít.

Účastníci by na sebe měli upozornit především za použití píšťalek, bubnů nebo vuvuzel. Na akci by zároveň měli vystoupit významní aktivisté. S projevem před hotelem přijde například výrazná postava sametové revoluce na Slovensku Fedor Gál, nebo bývalý velvyslanec ve Francii Petr Janyška. 

Cemper zároveň popsal, jak by měla spolupráce policistů a demonstrantů vypadat. Policie totiž demonstranty pustí pouze na dohled hotelu. „Samotný prostor přímo u hotelu už bude policií zatarasen,“ dodal Cemper na dotaz Blesk.cz.

Narušení akce extremisty nehrozí

Neobává se ani toho, že by klidný průběh demonstrace mohli narušit levicoví extremisté, jako se to stalo například při sjezdu německé AfD v Hannoveru. Tehdy odpůrci krajně pravicové strany zatarasili příjezdové cesty k hotelu, kde setkání probíhalo a proti demonstrantům musela zakročit policie i použitím vodních děl.

„Toho, že by ultralevice dělala nějaké problémy na naší akci, se nebojím,“ řekl Cemper. S organizátory páteční demonstrace, kteří měli v plánu s demonstrací pokračovat i během soboty přímo před hotelem, je v kontaktu. Dodal navíc, že si nemyslí, že by česká radikální levice byla ve svých projevech tak militantní jako jinde v Evropě.

„Co vím, ultrapravice zatím žádnou akci na podporu kongresu nechystá,“ dodal Cemper na dotaz, zda se neobává narušení akce naopak lidmi z druhé strany politického spektra. Zároveň ani nemá informace o tom, že by se tito lidé chtěli na jeho akci propašovat a rozruch začít působit až na místě.

I na to jsou ale organizátoři společně s policií připraveni. „Máme domluvu s policií, že nám bude v takovém případě nápomocná a pomůže nám takové lidi případně z akce vyvést,“ vysvětlil Cemper.

Policie je ve střehu, Okamura mlčí

„V souvislosti s každou řádně oznámenou akcí máme zákonnou povinnost provést adekvátní opatření k zajištění klidu a veřejného pořádku. A tak tomu bude i v souvislosti s vámi zmiňovanými akcemi. Nicméně naše opatření nebudeme v tuto chvíli jakkoli konkretizovat a specifikovat. Stejně tak nebudeme spekulovat o tom, jak budeme případné mimořádnosti řešit. Určitě pochopíte, že by to bylo z našeho hlediska netaktické,“ uvedl k opatřením pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

S nevolí podporovatelů SPD se ale organizátoři přesto setkali. Ti podle Cempera organizovaně nahlašovali původní stránku protestu na Facebooku a ta tak byla dočasně zrušena. Blesk.cz k otázce chystaných protestů oslovil i SPD, hnutí na dotazy neodpovědělo.

gabreta ( 12. prosince 2017 11:23 )

"Pokud nebude vyloženě špatné počasí, to číslo 1000 lidí" Jo tak soudruzi se sejdou, jen když je pěkně? To je docela zvláštní přesvědčení o věci! Tak to tam bude jenom "Klinika" a Kalousek se Štětinou s Tibetskou vlajkou!!

barracuda.sro ( 12. prosince 2017 10:50 )

Ultralevičácký smažky , fetky , sluníčka a vítači muslimů a jim podobný hnůj (Piráti) placený židobolševikem Sorosem , je největší zlo co nás mohlo potkat !!!

illyria ( 12. prosince 2017 10:40 )

No, já Vám řeknu kdo je Gál, je to Slovák, co je jak doma v jejich největších médiích... Je to člověk, který kdyby to co říkal na Slovensku řekl v Izraeli - tak ho jeho Izraelští bratři poženou až do Sýrie... Takže asi to je pan Gál...

hejhej ( 12. prosince 2017 10:40 )

Nejedná se o uprchlíky, ale o nelegální migranty, kteří záměrně bez dokladů a povolení vstupují na cizí území.Chovají se jako hovada, zabíjejí, znásilňují, propagují zvrácenou ideologii islám. Nemají fygienické návyky, chovají se daleko hůř než zvířata. A v "demokratické" Evropě, kdo neskáče jak hvízde Brusel je hned neonacista, rasista, xenofob atd. A co je potom ta verbež, která se násilím tlačí do Evropy ????? Politici, kteří jsou proti migraci mají vládnout a ne jako kandidáti prezidenta - vítači lidského odpadu Drahoš a Horáček - NEVOLIT !!!!!

dzery ( 12. prosince 2017 09:29 )

Chudáčku.

Zobrazit celou diskusi