Slevy budou platit na všech linkách, které objednává kraj. „Za polovinu základního jízdného budou cestovat studenti ve věku 15 až 26 let, důchodci, držitelé zlaté Jánského plakety, váleční veteráni a ti, kteří čerpají mateřskou či rodičovskou dovolenou,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.

Žáci od 6 do 15 let se svezou za čtvrtinové jízdné. Sleva pro ně bude platit, stejně jako pro studenty, po celý kalendářní rok na cestách po celém území kraje. „Musí mít pouze slevový profil nahraný na Plzeňské kartě, kterou si pořídí za 170 korun. V opačném případě bude cestující odbaven podle tarifu dopravce,“ dodal Čížek.

Distribuční centra Plzeňské karty, která dosud byla v Plzni, se budou nově otevírat i v dalších obcích, a to v Bezdružicích, Manětíně, Kralovicích, Zbirohu, Tachově, Horšovském Týně, Bělé nad Radbuzou, Rokycanech, Sušici, Domažlicích, Klatovech, Nepomuku, Horažďovicích, Železné Rudě a v Kašperských Horách. Linky, na kterých bude kraj poskytovat slevy, to budou mít uvedené v jízdním řádu. Vozidla, převážně autobusy, budou viditelně označené.

Cílem je přilákat do vozů veřejné dopravy více cestujících, a to i přesto, že nové slevy budou pro kraj znamenat ztrátu asi 40 milionů. „Na veřejnou dopravu každoročně vynakládáme asi jednu miliardu korun. Bohužel počet cestujících, kteří dopravu využívají, je velmi nízký vzhledem k nákladům na provoz vlaků a autobusů,“ řekl hejtman Josef Bernard s tím, že dalším krokem bude obměna vozového parku a do budoucna i možnost mít Plzeňskou kartu přímo v mobilním telefonu.

VIDEO: Projekt Stipendium Středočeského kraje na dojíždění do školy je minulostí.