Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhadně zmizelá argentinská ponorka: Příbuzní uspořádali pochod proti vládě a prezidentovi

Autor: ČTK - 
4. prosince 2017
06:39

Příbuzní členů posádky zmizelé argentinské ponorky kritizovali vládu a prezidenta za způsob, jakým reagovali na ztracení plavidla v jižním Atlantiku. Poškozenou vojenskou ponorku se 44 lidmi na palubě se stále nepodařilo lokalizovat, oznámilo v neděli námořnictvo.

Desítky příbuzných uspořádaly protestní pochod z námořní základny Mar del Plata, kde se ponorka měla po skončení své mise vynořit. Požadovaly přesné informace o komplikacích, které plavidlo poslaly ke dnu. Skandovaly "hledejte a zachraňujte" a v rukou nesly transparenty s podobiznami svých pohřešovaných rodinných příslušníků.

„Náš nesouhlas se týká vlády, nikoli námořnictva,“ řekla Marcela Moyanová, žena jednoho z členů posádky. „Kdokoliv má odpovědnost, musí být pohnán k odpovědnosti,“ dodala podle agentury Reuters.

Někteří pozůstalí si stěžovali na nedostatečné projevy spoluúčasti od prezidenta Mauricia Macriho. „(Macri) zde má být, protože tohle je priorita, touhle situací trpí 44 rodin a někdo musí být odpovědný,“ prohlásila Marcela Fernandezová, manželka jednoho z námořníků. Argentinský tisk spekuloval, že prezident brzy vyhlásí státní smutek, v posledních dnech se ale hlava státu odmlčela.

 

Mluvčí námořnictva Enrique Balbi ve čtvrtek sdělil, že úřady se vzdaly naděje, že někoho z ponorky vyprostí živého. Jako důvod uvedl to, že v plavidle již došel vzduch. Buenos Aires tak oficiálně ukončilo záchrannou operaci. Mezinárodní týmy ale dál pátrají po vraku ponorky.

Poslední zprávu poslala ponorka San Juan 15. listopadu ráno místního času, když se nacházela přibližně 450 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny. Ze zprávy vyplývá, že do ponorky se dostala voda, která způsobila zkrat, požár a poškození baterií.

Zobrazit celou diskusi