„Trváme na tom, že zemřelý holdoval alkoholu nepřetržitě. Není přímá souvislost mezi nápoji konzumovanými v restauraci a jeho smrtí. Navíc v té době popíjelo v restauraci dalších pět osob, kterým se nic nestalo,“ reagoval na verdikt jeden z obhájců Josef Pešta.

Video
Video se připravuje ...

Obhájce hostinské Josef Pešta se vyjádřil k verdiktu odvolacího soudu v Brně. Zdeněk Matyáš

Ze čtyř osob, kterým žalobce klade za vinu smrt mladého muže, se dnes dostavila pouze hostinská Ivana O. a František B. Omluvil se Libor D. a Stanislav P. si odpykává devítiletý trest vězení za nelegální obchody s lihem. 

Kauza se vleče už pět let

Podle obžaloby se hostinská i její tři společníci podíleli na objednávce, distribuci a nalévání alkoholických nápojů v lokálu. Minimálně se hovoří o šesti litrech neokolkovaného rumu, vodky a zelené. Žalobce žádal pro obžalované trest na spodní hranici zákonné sazby kolem čtyř roků vězení.

Obhajoba: Martin holdoval alkoholu nonstop

Ačkoliv v restauraci v inkriminované době popíjela řada hostů, nikdo neměl zdravotní potíže. Zemřel pouze Martin H., který den po návštěvě lokálu skončil v nemocnici. Jenže podle řady svědectví »nasával« už dřív a především i jinde! „Den předtím mu bylo kvůli alkoholu špatně při sbírání jablek. A den po návštěvě restaurace užil drogu,“ uvedl už dříve obhájce hostinské Josef Pešta.

Policie prý zpackala zajištění důkazů

Hodonínský soud letos v květnu uvedl, že policie zpackala zátah v podniku, když měla zajistit důkazy o manipulaci s otráveným alkoholem. V první řadě šlo o souhlas hostinské s prohlídkou restaurace, který poskytla, ale nevěděla proč.

Podle okresního soudu ale i kdyby policisté důkazy obstarali dle zákona, souvislost mezi smrtí Martina H. a tím, že závadný alkohol požil ve veselské restauraci, nebyla prokázána. „Navštěvoval i jiná zařízení, alkohol požíval i sám doma,“ řekl soudce Ladislav Sobotka. Proto padl osvobozující rozsudek. 

Odvolací soud v Brně však dnes mínil, že předchozí jednání všechny okolnosti případu dostatečně neobjasnila. Okresní soud v Hodoníně se tak věcí bude zabývat už potřetí, přitom už dvakrát čtveřici osvobodil.

Video
Video se připravuje ...

Hostinská Ivana O. se podobně jako další jako zbylí tři obžalovaní potvrzení osvobozujícího rozsudku nedočkala. Případem se tak bude už potřetí zabývat opět Okresní soud v Hodoníně. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
4 fotografie