Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Budeme za vysoké školy platit? TOP 09 je pro školné až pět tisíc, jiní ho odmítají

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
7. října 2017
05:01

Budou studenti veřejných vysokých škol v Česku za studium už od začátku platit? I to bylo tématem Blesk Volebního souboje 2017 na téma školství. Z výzkumu agentury Phoenix Research vyplývá, že nulové školné má podporu jen u třetiny Čechů. Politici se ve zpoplatnění vysokých škol ale zatím nechtějí angažovat. Zástupci ČSSD, ANO, KSČM, ODS, STAN, lidovců a Pirátů se shodli, že aktuálně není namístě. Jen TOP 09 se věci nebrání, školné by ale zavedla v maximální výši pěti tisíc korun za semestr.

Ani korunu by za studium vysoké školy nedalo 34 procent Čechů. Pět tisíc by zaplatilo 26 procent lidí, deset tisíc by dalo 14 procent lidí a dvacet tisíc jen 10 procent lidí. To jsou výsledky průzkumu agentury Phoenix Research.

Anketa: Jak vysoké školné by mělo být v Česku na veřejných VŠ? Anketa: Jak vysoké školné by mělo být v Česku na veřejných VŠ? | Phoenix Research a Blesk - David Vaníček

Debata o školném v Česku existuje už dlouhé roky. V západních zemích je placení naprostou samozřejmostí a kvalita škol je často vyšší. Podle mnohých názorů by tak v případě zavedení v Česku vzrostla kvalita vzdělání a eliminovali by se „věční studenti“, ti přitom ale musí za další roky studia platit už teď.

Většina politických stran ale školné na státních vysokých školách zavést nechce. V debatě Blesku se na tom shodli téměř všichni z osmi hostů. Zásadně jej odmítaly bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a Marta Semelová (KSČM), podle kterých je studium už takto dost drahé. Studenti často dojíždějí, musí si platit koleje, jídlo, takže si studium ve výsledku financují, jen ale trochu jiným způsobem.

Video  Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Školné podpořila jen TOP 09

Proti byl i Jiří Mihola (KDU-ČSL). Školné podle něj nic neřeší. Bezplatnou by ale studenti měli mít jen jednu vysokou školu vystudovanou v řádném termínu. Stejně tak Ivo Vondrák (ANO) školné odmítl s tím, že by chtěl zapojit do financování vysokých škol ne studenty, ale podniky. Podle něj by tak byla vyšší i možnost praxe.

Odmítavý postoj mají i Petr Gazdík (STAN) a Ondřej Kolek (Piráti). Gazdík se domnívá, že by se u vysokých škol měla řešit jiná témata, například jejich financování, kvůli kterému hrozily školy v minulých dnech stávkou. Kolek za Piráty uvedl, že nechtějí mladé zadlužovat.

Anketa: Jak vysoké školné by mělo být v Česku na veřejných VŠ? Anketa: Jak vysoké školné by mělo být v Česku na veřejných VŠ? | Phoenix Research a Blesk - David Vaníček

O něco méně zavrhoval myšlenku Václav Klaus ml. (ODS). Strana podle něj respektuje nezávislost škol, takže jak si která nastaví školné, je čistě na ní, a nikdo z ODS jí do toho mluvit nebude. Školné na všech státních školách ale v současné chvíli také odmítl.

Jediná strana, která by školné prosadila, byla TOP 09. Její zástupce Pavel Klíma uvedl, že má mít regulační charakter. Také by nemělo být závratně vysoké, aby nikoho nedostalo do sociálních potíží. Tři až pět tisíc korun za semestr vnímá jako adekvátní.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
kukuku ( 7. října 2017 09:08 )

TOP09 stoka blbů je, ale tentokrát se školným mají pravdu.

kukuku ( 7. října 2017 09:06 )

Slabším je možno dát prospěchové stipendium, které jim školné vrátí. Ale typy jako Valachová končí intelektem u procentuálního počtu - platy učitelům 130% a blbka to má vyřízené.

reiner ( 7. října 2017 08:42 )

Je neuvěřitelné kolik u nás chybí lékařů a vůbec zdravotnického personálu. Vystudují a zmizí za lepším. V tom případě by měli za dosažené bezplatné vzdělání zaplatit a pak adˇ jdou, kam chtějí. Zajímalo by mne, jak je to s platbou cizinců. Např. Slováci zde studují zadarmo i když už cizinci také jsou ....

stbak ( 7. října 2017 08:10 )

Školné 5000 je stejná motivace jako 30 u doktora. To co jim nic není k doktorovi nepůjdou. No a ti co na školu nepatří jinezaplatí. jinak je to celkem směšná částka za svůj podíl na svém vzdělání.

bb88 ( 7. října 2017 07:51 )

Školné by mělo být zavedeno. Ať si studenti zaplatí platy svých nenažraných pánů profesorů. Ti ze soc. slabých rodin / pokud se dostanou / by měli úlevy a ti bohatí, kteří své grázly a idioty tam stejně za úplatky dostanou, ať to zaplatí a to pořádně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa