Na místě dnešního hotelu Palace v Panské ulici stávala ve 14. století rezidence neznámého šlechtice, který působil na dvoře Václava IV. Bližší informace z této doby se bohužel nedochovaly, ačkoliv se zaměstnanci hotelu snažili pátrat v nejrůznějších pramenech. Historie tohoto místa v dřívějších dobách je tak obestřená tajemstvím.

Počátkem 20. století zde vznikla secesní budova architekta Františka Buldry, který místo zároveň projektoval, stavěl i vlastnil. V průběhu prvorepublikového období se hotel Palace několikrát obnovoval a bylo to také období, kdy se jeho prostory těšily velké oblibě. Bydlela tady Emma Destinová, operní pěvec Enrico Caruso nebo herečka, zpěvačka a tanečnice Josephine Bakerová.

…a pak to přišlo

Razantní změnu pro život v hotelu znamenalo nastolení nového režimu. Od roku 1948 se tu totiž pohybovali hlavně komunističtí pohlavárové. „Pro běžné hosty to v té éře nebylo, hotel měl tehdy jiné poslání,“ potvrdil pro Blesk.cz obchodní ředitel hotelu Štěpán Tichý.

Ten zároveň upozornil, že později po vybudování hotelu International v 50. letech a hlavně hotelu Praha v 80. letech se hlavní zájem špiček totalitního režimu přesunul na tato místa. Roku 1969 se prostory ubytovacího zařízení staly natáčecí plochou epizody seriálu Hříšní lidé města pražského s názvem Telegram z Neapole, kde místo představovalo hotel v Tatrách.

Recepce hotelu Palace
Autor: Daniel Černovský

Architektonická rána

V posledním desetiletí vlády socialismu v naší zemi utrpěl hotel Palace z architektonického hlediska velkou ránu. Po vzoru mnoha dalších míst se stavba stala obětí takzvaného fasádismu, tedy rekonstrukce, během které zůstane stát pouze fasáda daného domu a celý zbytek se kompletně demoluje a postaví znovu. Tato akce proběhla v letech 1986 až 1989.

„V tu dobu, kdy se ta rekonstrukce prováděla, jsem byl student na hotelové škole v Poděbradech, kde nám dávali hotel Palace za vzor socialistického inženýrství. Byli jsme se sem i podívat na to, jak rekonstrukce probíhala,“ prozradil generální ředitel hotelu Palace Martin Koťátko.

Co dalšího ještě během rozhovoru šéf hotelu uvedl? Podívejte se:

Od 90. let se secesní perla v centru Prahy – byť se značně pozměněným interiérem – stala opět přístupná veřejnosti. Díky tomu hotel Palace opět hostil mnoho slavných jmen, mezi ta poslední patří například herec Alan Alda, skladatel filmové hudby Ennio Morricone nebo režisér Quentin Tarantino.

„Do budoucna se v hotelu plánují jisté úpravy, ale jsme závislí na událostech ve vedlejší ulici V Cípu, kde má časem vzniknout byznys centrum. V momentě, kdy začnou stavět, bychom pravděpodobně zavřeli a využili tohoto času na úpravy. Během probíhajících prací v sousedství by nebylo možné provoz udržet,“ zamyslel se nad plánovanou budoucností hotelu Palace Štěpán Tichý.

Podívejte se na fotografie interiéru a exteriéru hotelu Palace v Praze:

Fotogalerie
13 fotografií