Historická část Prahy nabízí hned několik zajímavých budov, jak v barokním, tak jiném architektonickém stylu. Rozhodně jedním z nejpůvabnějších je bývalý palác U zlatého a bílého jednorožce. Při procházce Lázeňskou ulicí tak rozhodně upoutá vaši pozornost.

Dnes se ale paláci přezdívá Beethovenův palác. Proč? Dříve šlo o luxusní hotel, v kterém pobýval, tehdy ještě ne moc známý, hudební skladatel Ludwig van Beethoven. Na jeho počest byla na domě vystavena i jeho plastická podobizna, která se vyjímá hned vedle vchodu do barokního domu.

Einstein i Mozart

V paláci ale pobývalo mnoho dalších slavných lidí, ať to byl matematik a fyzik Albert Einstein, či světoznámý Wolfgang Amadeus Mozart. „Beethoven tu zase tolik nepobýval, spíš Mozart. Ale přesto sem umístili podobiznu právě Beethovena. Proč, to už zůstane záhadou,“ vysvětlil kolemjdoucí pán.

Palác Beethoven, původně dům U zlatého a bílého jednorožce, v Lázeňské ulici vznikl sloučením dvou domů v roce 1838. Základy obou domů jsou však již z druhé poloviny 14. století.

V Beethovenově paláci na Malé Straně bydlí pražská smetánka. Nejdražší byt tu stál 51 milionů.
Autor: Michaela Lišková

I když původně obytný dům ve 20. století sloužil jako administrativní budova, soukromá společnost ho renovovala a developeři pak nabídli exkluzivní a výjimečné bydlení v barokním paláci na Malé Straně určené pro movitější obyvatele.

V paláci se podle webového portálu společnosti, která prodej nemovitostí měla na starosti, nachází 18 bytů a apartmánů a jejich ceny se pohybovaly od 75 do 220 000 korun za metr čtvereční.

Nejdražší byt za 51 milionů

 „Nejdražší z jednotek byl takzvaný Beethovenův apartmán, který tvoří čtyři honosné palácové sály s bohatě taftovanými stropy, původní zrestaurovanou výzdobou stěn, parketovými podlahami v zámeckém stylu vídeňského kříže, halou, kuchyní a dvěma koupelnami. Celková plocha bytu je 231 metrů čtverečních a tomu také odpovídala cena 51 milionů korun,“ uvedla na webu společnost. 

Nejlevnější byt pak najdete v prvním patře domu. Ten má necelých 52 metrů čtverečních a stál necelých sedm milionů korun. Pokud vás nádherné historické apartmány pro pražskou smetánku nadchly, musíte si nechat zajít chuť. Jak potvrdila společnost, která byty nabízela, všechny jednotky jsou již dávno prodané.

Podívejte se, jak dům vypadá:

Fotogalerie
6 fotografií