Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pavel nad rakovinou prostaty vyhrál, přišel včas. Nemoc denně zabije čtyři Čechy

Autor: Zuzana Zelenková - 
22. září 2017
06:05

Příběh plný zvratů prožil Pavel Kubeš (50) z Plzně. Když před rokem začal mít problémy s močením, myslel si, že je to jen nachlazení. O pár dní později se ukázalo, že jde o závažnější problém. Diagnóza byla neúprosná – rakovina prostaty. Ze třech možných způsobů léčby si vybral léčbu protonem. Obden tak jezdil z Plzně do Prahy, aby zhoubnou nemoc porazil. Jako podpora Pavla vždy doprovázela jeho manželka Renata. Nakonec vyhrál, ale ne každý má stejné štěstí.

Petr pracuje ve vodárnách a své problémy přisuzoval nastydnutí. K lékaři šel hned, pro jistotu. Doktor ho poslal na kolečko vyšetření, na jehož konci stála diagnóza rakovina prostaty. Petr dostal na výběr – ozařování, proton a hormonální léčbu. Specialista mu doporučil proton. „Tak jsme se s manželkou Renatou vydali na výlet do Prahy. Ani jsme neřešili, co nás čeká, protože nám to bylo zcela jasné,“ popsal Pavel.

Muži po padesátce na prevenci každý rok

„Každý muž po padesátce by neměl váhat a preventivní vyšetření prostaty by měl absolvovat jednou ročně. Ten, kdo má mezi svými příbuznými někoho s karcinomem prostaty, by měl na vyšetření chodit už od čtyřicítky,“ upozornil primář Protonového centra v Praze a specialista na léčbu rakoviny prostaty Jiří Kubeš. Preventivní vyšetření na urologii není nic drastického ani bolestivého. Podle lékaře by muži neměli váhat, pokud v moči či spermatu najdou krev, mají poruchy s močením, popřípadě s erekcí. 

Pavel nic nepodcenil, a tak na specializovaném pracovišti dostal pochvalu za to, že přišel včas. „Možná jsem si tím zachránil život, určitě jsem si zachránil mnoho dalších ozařování navíc. Pan doktor mi řekl, že budu pětkrát ozařován,“ popsal pacient. Peavel se také dozvěděl, že na protonovou léčbu má sice nárok každý, ale musí ji nejprve schválit Komplexní onkologické centrum a konečné slovo má pojišťovna.

K ozařování nastoupil letos v únoru. Na cestování si bral kvůli dojíždění volno v práci. Bydlet blíž hlavnímu městu, zvládl by prý i dál pracovat.

Krev prozradí, zda nemoc propukne v budoucnosti

Někdo chodí ráno běhat, já jsem holt chodil na ozařování, takto to popisuji kamarádům,“ zmínil Pavel. Po ozařování naskočil zpátky do života, první kontrolu měl po půl roce a druhá jej čeká v listopadu. Na cestách Pavla doprovázela jeho manželka Renata.

Odběr krve dokáže možnost vzniku nemoci předpovědět. „Krevním testem se dá rakovina zachytit včas,“ vysvětlil primář Kubeš. Hlavně pak v době, kdy ji nelze prokázat žádnou jinou metodou. Umožňuje dokonce i předpovědět riziko, že muž bude mít rakovinu prostaty v budoucnosti. 

Kromě prohlídek by muži také neměli pít před spaním. Nahromaděná moč podle lékařů potom zbytečně tlačí na prostatu. Posilovat se dá i močením. Po vymočení by se o to pánové měli pokusit ještě jednou. Pomůže také pravidelný sex, zdravá životospráva – dostatek vlákniny, ovoce, zelenina a především dodržování pitného režimu. To všechno platí bez ohledu na věk.

Rakovinu prostaty má ročně 7 000 Čechů

Po tom, čím si Pavel prošel, má vzkaz pro ostatní: „Buďte i nadále zdraví a své zdraví si hlídejte. Nikdy nepodceňujte ani nachlazení. A ještě jeden vzkaz mám pro všechny, přivedl mne na něj můj kamarád, který se obává jít k lékaři, aby mu něco nezjistil. Čím dřív něco lékař najde, tím lépe. Vím, o čem mluvím.“ K tomu všemu nabízí lidem v podobné situaci, ať se ozvou a zeptají, na co je třeba.

Video  Nápady politiků proti obezitě: Kdo vynechá hamburger, zaplatí méně za pojištění.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

  • V ČR onemocní rakovinou prostaty ročně kolem 7 000 mužů.
  • Denně na tuto nemoc a komplikace spojené s ní zemřou v ČR 4 muži.
  • Za posledních 20 let se výskyt tohoto onemocnění zvýšil 3x.
  • 3x se snížila míra úmrtnosti na karcinom prostaty.
  • 90 % případů karcinomu prostaty je možné vyléčit.
  • Úspěšnost protonové léčby prostaty v časném stadiu je více než 99%. Dokazují to studie ze Spojených států na vzorku několika tisíců léčených pacientů, pět a více let po léčbě.
  • Výskyt onemocnění u mužů pod 45 let života je 1 případ na 100 000.
  • Výskyt onemocnění u mužů nad 80 let života je 735 případů na 100 000.
  • Až 3x vyšší máte šanci na onemocnění, pokud touto nemocí onemocněl váš otec nebo bratr.
  • Prostata při narození malého chlapce váží 3–5 gramů a je veliká asi jako hrášek.
  • Prostata u dospělého muže ve stáří může dosahovat váhy až 200 gramů a být velká až jako broskev.
  • 32 % českých mužů ve věku nad 50 let ignoruje preventivní prohlídky.
  • Rakovinu prostaty lze léčit 3 způsoby. Operací, farmakoterapií – nejčastěji hormonální léčbou, ozařováním.
  • Až 30% je pravděpodobnost trvalé inkontinence u mužů po operaci prostaty – u protonu je 1%.
  • Léčba časného stadia karcinomu prostaty protonem 5 dnů – fotonem 40 dnů.

Rakovina prostaty - příznaky, léčba, prevence

referent.ka ( 16. ledna 2018 01:49 )

Velmi těžce se mi čtou tyto články. Manželovi v prosinci 2011 při biopsii objevili rakovinné buňky v prostatě z 18 vpichů byly v šesti. Na operaci se dostal 26.dubna 2012. V té době mněl obrovský nádor, dělali mu plastiku močového měchýře, ale prý s dobrou šanci vyléčení, bez metastáz. Den před odchodem do domácího léčení - 10. května zemřel na masivní plicní embolii. Takže, na co prevence, když se pozdě operuje???? Bylo mu padesát, synovi deset.

agfor ( 22. září 2017 13:08 )

Já na to kašlu. Je přeci jedno, jeslt mne zabije rakovina nebo blbej politik tím, že mne rozčílí svou debiitou.

pajato73 ( 22. září 2017 10:04 )

parchant jeden

hasickajana ( 22. září 2017 09:06 )

Kdo psal titulek...? To je fakt úroveň zvláštní školy... Petr překonal rakovinu a denně zabije čtyři Čechy...? To je teda pěknej parchant...

kampav ( 22. září 2017 08:31 )

Nad rakovinou neleze zvítězit. Lze pouze přijít včas. Nejčastější způsob je operace a následné ozařování. Pokud se po léčbě protonem objeví znovu, už nejde operovat a je konec. Autorka ať si utřídí fakta a nepíše reklamu na proton za peníze. Sám jsem tuto chorobu prodělal.

Zobrazit celou diskusi