Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Irma na Floridě zabíjí. Přes milion lidí je bez elektřiny

Autor: ČTK - 
10. září 2017
17:01

Hurikán Irma v neděli dorazil na Floridu, kde udeřil na západ ostrovů Florida Keys. Informovalo o tom americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Síla větru, který hurikán Irma provází, dosahuje rychlosti až 215 kilometrů za hodinu. Už několik hodin předtím se vliv hurikánu projevil silným vichrem, voda částečně zaplavila některá přímořská města, například i Miami na východním pobřeží. Hurikán postupuje k západnímu pobřeží Floridy rychlostí asi 15 kilometrů za hodinu.

Americká televize ABC s odvoláním na místní policii v neděli informovala, hurikán si vyžádal oběti. V souvislosti s živlem zahynul v Key West řidič dodávky. „Útočí krutě, ale jsme v pořádku,“ napsala příbuzným v textové zprávě šedesátiletá Carol Waltersonová Stroudová, která se rozhodla útok Irmy přečkat v domově důchodců v Key West. Oko hurikánu tuto oblast opustilo po poledni SELČ.

Hurikán Irma pustuší Floridu:

Floridské ostrovy nejprve v sedm ráno místního času (asi 13:00 SELČ) zasáhl severní okraj oka hurikánu, kde je podle agentury AFP vítr nejsilnější. V Key West zaplavila ulice mořská voda vzedmutá hurikánem.

Na ostrovy posléze dorazil střed hurikánu, který je nyní na stupni čtyři z pětistupňové škály. Meteorologové varovali obyvatele, aby se nenechali zmást bezvětřím. „Pokud se vítr uklidní, znamená to, že jste v oku hurikánu. Zůstaňte uvnitř!“ uvedla na Twitteru místní meteorologická stanice. Zdůraznila, že prudký vítr se vrátí bez varování a nejspíš z druhé strany.

Vliv Irmy se na jihu Floridy projevil už o několik hodin dříve. Už v sobotu večer místního času (v neděli ráno SELČ) byl hlášen výskyt prvního tornáda 50 kilometrů severně od Miami, v lokalitě Fort Lauderdale. Obyvatelé pociťovali už dříve silný vítr, v některých městech voda zaplavila ulice.

V týdnu Irma řádila v Karibiku:

Přes milion lidí je bez elektřiny

Floridská energetická společnost oznámila, že téměř 1,1 milionu domácností na Floridě se v neděli ráno ocitlo bez elektřiny. Výpadek proudu postihl na 574 000 domácností v okrese Miami-Dade, 360 000 klientů v okrese Broward a téměř 136 000 domácností v okrese Palm Beach.

Meteorologové v noci na neděli upravili odhad postupu hurikánu Irma. Původně se předpokládalo, že jeho oko půjde přes východní pobřeží Floridy. Nyní se bude zřejmě pohybovat po západním pobřeží a mohl by zasáhnout město St. Petersburg. I tak se ale jeho účinky projeví na počasí po celém poloostrově, neboť hurikán dosahuje šířky až 640 kilometrů. I šestimilionové Miami tak mohou zasáhnout nebezpečně silné větry.

Město Miami Beach upozornilo obyvatele, aby nevycházeli z domu, protože záchranné složky nebudou kvůli silnému větru vyjíždět, dokud se bouře nepřežene. Úřady v Miami varovaly, že vítr by mohl dosáhnout rychlosti až 160 kilometrů za hodinu. Lidé se proto zejména ve výškových budovách mají zdržovat od oken.

Hurikán stáčí svůj směr, míří do zátoky Tampa Bay

Nově se hurikán očekává v pondělí v zátoce Tampa Bay, která nezažila silný hurikán od roku 1921 a v níž žije na tři miliony lidí. Meteorologové varují přímořské oblasti před vlnami, které by mohly být až 4,5 metru vysoké.

Změna předpovědi postupu hurikánu si vyžádala evakuace na poslední chvíli, což někteří obyvatelé kritizovali. „Pět dní nám říkali, že to půjde po východním pobřeží a teď 24 hodin předem řeknou, že to zasáhne západ. Tak nevím, za co jsou placení,“ postěžoval si podnikatel Jeff Beerbohm ze St. Petersburg.

Důsledky hurikánu Irma, který už si v předchozích dnech vyžádal na 25 obětí v Karibiku, mohou být nejhorší v historii Floridy. Zatím nejsilnějším hurikánem, který tento americký stát zasáhl, byl hurikán Andrew. Ten v roce 1992 dorazil na předměstí Miami s větrem o rychlosti až 265 kilometrů za hodinu.

Úřady preventivně na Floridě nařídily či doporučily evakuaci pro asi 6,3 milionu lidí, dalších asi 500 000 lidí se mělo preventivně evakuovat ve státech Jižní Karolína a Georgia. Do krytů se na Floridě podle záchranářů uchýlilo 127 000 lidí, kteří nechtěli nebo neměli kam utéct. Podle nejnovějšího odhadu NHC by se ale Irma, nejspíš už jen jako tropická bouře, měla Jižní Karolíně vyhnout a začátkem týdne by měla postupovat přes jihozápad státu Georgia a severovýchod Alabamy.

Uzavřena byla i floridská letiště v Miami, ve Fort Lauderdale, Tampě či Orlandu. Uzavřen byl i zábavný komplex Walt Disney World Resort, který leží nedaleko Orlanda.

Než hurikán dorazil na Floridu, udeřil na severním pobřeží Kuby. Porážel tam stromy a sloupy elektrického vedení, odnášel střechy domů, několik domů se zřítilo a voda zaplavila ulice přístavů. Ve městě Santa Clara se zřítilo 39 budov. Úřady nehlásí mrtvé ani zraněné, ale hovoří o velkých hmotných škodách. Voda z moře, jehož hladinu hurikán zdvihl, zaplavila i pobřežní ulice dvoumilionové metropole Havany.

jarecka69 ( 11. září 2017 04:17 )

Zachranari rikali sedte na zadeli tem co neodjeli, ty hlavo

kapka6 ( 10. září 2017 21:36 )

Měli by ukázat vybombardovaný města a zveřejnit kolik žen ,děti a mužu zemřelo. Začalo to vy myšlenými atomovými zbraněmi u Husajna a ti co je opravdu mají je teď děsí!

zlymikes ( 10. září 2017 16:40 )

To jsou celí amíci -Tramp volá "utíkejte" a záchranáři "seďte na zadeli".

Zobrazit celou diskusi