Pokud tuto školu pro své ratolesti vyberete, pořádně se plácnete přes kapsu. Školné na tento školní rok totiž činí 160 tisíc korun, příští rok už to bude 240 tisíc. „Tato škola nemá konkurovat českým školám, naopak těm mezinárodním,“ řekl Blesku spoluzakladatel Ondřej Kania.

Škola není zakončena naší maturitou, ale stejnou, jako skládají děti v USA. Průběh roku bude také odlišný. „Budeme dodržovat americké státní svátky jako například Halloween,“ dodal druhý ze zakladatelů Tomáš Jízdný. I stravování bude úplně jiné než na »obyčejných« školách. Klasickou školní jídelnu zde nečekejte. O obědy se postará kuchyně pod vedením známého českého šéfkuchaře Radka Šubrta. Ten vařil i v luxusní restauraci v New Yorku. Americká akademie razí zcela jinou koncepci výuky, než je v Česku zvykem.

Během roku se studenti budou učit jimi vybrané předměty. Nebudou chybět ani projekty o uprchlické krizi či kolonizaci Marsu. Praha 4 si novou školu pochvaluje. „Jsme rádi, že v naší městské části je nabízeno alternativní vzdělávání,“ popsal místostarosta Prahy 4 Lukáš Zicha.

Akademie je podle svých zakladatelů určena zejména pro studenty, kteří chtějí dál pokračovat v zahraničí. Ti, kteří chtějí studovat české univerzity, mohou chodit na soukromé Pražské humanitní gymnázium. To provozuje stejná firma.

VIDEO: Domácí ekonomka nakupovala s Nikou (12) na nový školní rok

Fotogalerie
5 fotografií