Slavnostní otevření expozice za 17 milionů korun v tzv. Africké vesnici si nenechali ujít především rodiče s malými dětmi. „Mně se ty velké kočky líbí, chtěla bych si je pohladit,“ svěřila se Blesku šestiletá Barborka z Brna. Samec Lolek střídal majestátní obchůzku po téměř pět tisíc metrů čtverečních svého teritoria s poleháváním a pozorováním přílivu zvědavců. Samice Kivu působila přísněji, bedlivě pozorovala dění ve svém okolí.

Expozice doplněná jezírkem a několika pahorky využívá stávající zeleň a členitost terénu. „Pozorovací místa pro návštěvníky jsou komponována například jako osamocená domorodá chýše, havarované letadlo nebo jako průhled bujnou vegetací,“ uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Vedení zoo nejprve jednalo o příjezdu lvů z Namibie, byrokratické překážky ale nakonec vedly k rozhodnutí sáhnout po méně obvyklém druhu lvů konžských. Lolek i Kivu se podle Hovorky po počátečním ostychu sblížili. Jestli „zapracovali“ na potomku, bude brzy jasné.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel Zoo Brno Martin Hovorka o návratu lvů do zoologické zahrady Zdeněk Matyáš

„Překvapili mě, čekal jsem, že jim sbližování potrvá mnohem delší dobu. Spářili se už první den. Lolek je ještě mladý, teď musíme počkat sto dnů, pak uvidíme, co z toho vzejde,“ prozradil Hovorka.

Samice Kivu do brněnské zoo přicestovala 11. července z Ústí nad Labem. Tamní zahrada ji získala v roce 2014 z Lisabonu. Samec z Gdaňsku dorazil do Brna 18. července. Oba lvi se spolu zatím seznamovali především uvnitř ubikací, návštěvníci je poprvé mohli spatřit až v sobotu. Podle zájmu a ohlasů bude lví párek v areálu na Mniší hoře patřit k návštěvnickým hitům.

Video
Video se připravuje ...

Kivu a Lolek už se zabydlují ve své nové expozici Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
13 fotografií