Velbloudě se narodilo před několika dny, pro matku Bellu to byl první porod, i tak vše zvládla na jedničku.Velbloudě se má čile k světu a návštěvníci ho uvidí v expozici spolu se zbytkem stáda,“ slibuje mluvčí zoo Gabriela Tomíčková. Na Mniší hoře jde letos o druhé velbloudí mládě, Bellu předběhla na konci dubna samička Valerie.

V Brně chovají domestikovanou formu velblouda dvouhrbého, který zdomácněl přibližně před 4500 lety a na světě jich žije asi 1,5 milionu. Jejich divocí příbuzní, kteří obývají stepní a pouštní oblasti Číny a Mongolska, naopak patří mezi kriticky ohrožené druhy. Podle odhadů v Číně zbývá jen asi 600 jedinců a v Mongolsku 350.

Bizoní slečna se už rozkoukává

K dalším přírůstkům brněnské zoo patří bizon americký. Malá slečna se narodila samici Satině, otcem je samec Gemini. V zoo nyní chovají celkem šest bizonů, dva samce a čtyři samice. Návštěvníci je mohou vidět u Indiánské vesnice.

Bizon americký je největší savec Severní Ameriky. V kohoutku může měřit až 160 centimetrů, samci mohou dosáhnout váhy až 1,5 tuny. Na přelomu 20. století kvůli masovému vybíjení téměř vyhynuli, dnes žijí v chráněných oblastech či na soukromých rančích.

VIDEO: V polovině dubna se v Brně narodila pětice vlčat arktických.

Video
Video se připravuje ...

Novými přírůstky v brněnské zoologické zahradě je pětice vlčat arktických. Zoo Brno

 

Fotogalerie
6 fotografií