Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Architekt se vyřádil, místní zuří: Takhle „vylepšili“ stoletou školu

Autor: Matěj Hynek - 
24. srpna 2017
14:10

Na sociální síti Facebook se rozhořela ostrá debata o tom, kdy je oprava staré budovy za hranou. V Kamenných Žehrovicích chtěli zateplit sto let starou budovu školy. Do oprav se pustili letos v létě. Tamní školáci kvůli tomu dokonce dostali vysvědčení o dva týdny dřív. Je ale otázka, zda za týden svou školu vůbec poznají. Rekonstrukce budovy z přelomu 19. a 20. století ji totiž přeměnila na něco, co při nejmenším rozpoutalo diskusi.

Vedení školy bylo na její rekonstrukci původně pyšné. O postupu prací proto celé léto informovalo i na sociálních sítích. Když se ale na Facebooku objevila finální podoba školy, rozpoutala se u ní bouřlivá diskuse, ve které není snad jediný pozitivní ohlas.

Během pár hodin se pod příspěvkem nashromáždilo na 600 nesouhlasných komentářů. Někteří z rozhořčených fanoušků architektury navíc začali psát příspěvky i na oficiální stránky. Není se ani čemu divit, že si inovace brzy všimla i populární stránka ArchWars.

Její autoři se s názorem rozhodně nepárali. „Spalte výkresy, zlamte tužky, smažte disky, rozbijte tiskárny, prodejte kancly, zbořte školy a hoďte si to na nejbližším stromě. I smrt je lepší než na malou chvíli uvidět tenhle zk…us,“ napsali k fotkám školy před a po zateplení.

Stavaři se podle diskutujících chovají jako Islámský stát

V takových názorech nebyli ale sami. Například uživatel Jarda Benda přirovnal zateplení k postupu extremistů Islámského státu, kteří na území, které ovládají, ničí historické památky. „Tak to je tedy fakt hnus… jak toto mohli památkáři povolit, fakt nachápu. Totální zničení nádherné historické budovy,“ gratuluje ironicky další z uživatelů Martin Blažek.

Zástupy dalších doufají, že jde jen o kanadský vtípek. Další fotky a odkaz na původní projekt na stránkách obce jim ale tuto naději berou. Vzhledem k reakcím se tak není čemu divit, že se od podoby školy začalo distancovat i její vedení.

To v příspěvku ze čtvrtečního rána prosí, aby lidé přestali útočit na učitelský sbor. Učitelé totiž na novou podobu školy nemají vliv. „Své dotazy a připomínky směřujte na majitele budovy a zřizovatele školy, který přestavbu zajistil a financoval,“ píše vedení školy na Facebooku. Za novou podobu tak může pravděpodobně vedení obce.

Podobné věci se dějí častěji, než si myslíme

Podobné kreace ale architekti realizovali nebo to plánují na více místech republiky. Jen před pár dny stránka ArchWars například upozorňovala na přeměnu hotelu Meran v Perštejně, který se po rekonstrukci změnil na obyčejnou šedou bytovku. „Progres,“ komentují fotografie s proměnami hotelu internetoví arbitři architektonického vkusu.

Na stránkách můžeme najít i komentář k Domu kultury v Košicích, ten sice vznikl v době totality, přesto na něj býval lepší pohled. V současnosti jeho fasáda funguje jako jeden velký billboard. A pro šílené fasády nemusí daleko ani lidé z hlavního města. Stačí, když se zastaví v ulici Stroupežnického, kde se potkají s fialovým výtvorem.

..krakonos500 ( 25. srpna 2017 07:58 )

Naše škola vznikla někde po tom národním obrození v 19.stol. a pod okapem měla nápis (česky) "Pojď synu a uč se moudrým býti" pěkně vytesaný v kameni přes celou šíři budovy. Nápis přežil Rakousko, přežil německou okupaci. Před pár lety ale začalo vadit, že oslovuje pouze mužské potomky a žádné holky. Přidat tam " a dcero.." nešlo, tak musel být celý nápis odstraněn - obroušen.

laurynj ( 25. srpna 2017 02:14 )

Povedené dílo je například obnova obecního úřadu v Dolních Břežanech, oceněná dokonce druhým místem v soutěži o nejkrásnější obecní úřad. http://imgur.com/gallery/sqUZT

laurynj ( 25. srpna 2017 02:03 )

Doporučuji najít některé další projekty těchto diletantů a otočí se vám žaludek. Je to banda amatérů a když jde jen o nejnižší cenu, pak to takhle dopadá. A mimochodem, ten pán není architekt, tak ho tady tak neoslovujte. https://www.facebook.com/Qualit-projekty-169722289756751/

laurynj ( 25. srpna 2017 01:57 )

Dobře se to dělá, když se spojí funkčnost s estetikou. Přikládám foto školy, kde byla respektována historická podoba ještě o dost mladší budovy školy. http://imgur.com/gallery/9DUAl Stačilo zachovat původní okna, barvu fasády, ozdobné prvky a budova by i nadále měla architektonickou a estetickou hodnotu. Nyní vypadá jako každá druhá v panelovém vnitrobloku.

crab ( 25. srpna 2017 00:42 )

co je dulezitejsi? Historie, nebo soucasnost a budoucnost? Urcite je dulezitejsi rozvoj deti a na ten ma take vliv prostredi ve kterem ziji. Ve skole travi temer jednu tretinu kazdeho dne. Tudiz skolni prostredi je velice dulezite.Je videt ze architect premysli o vasich detech ze vsech hledisek. Urcite na ne mysli vic nez vy skarohlidi, co novou budovu kritizujete. On vi co dela a dela to dobre.

Zobrazit celou diskusi