Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nezaměstnanost stoupla na 4,1 procenta, nejvíce lidí bez práce je na Karvinsku

Autor: base, ČTK - 
8. srpna 2017
09:45

Nezaměstnanost v červenci po předchozím pětiměsíčním poklesu vzrostla na 4,1 procenta z červnových čtyř procent. Lidí bez práce bylo 303 074, což je nejnižší číslo za červenec od roku 1997. Loni v červenci byla nezaměstnanost 5,4 procenta. Počet volných pracovních míst stoupl meziměsíčně i meziročně, v červenci přesáhl 188 000. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Úřad práce ČR.

„V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezonní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených,“ vedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

V menší míře se podle ní do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol. Prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují, příchod hlavní vlny očekáváme v září, dodala.

Stav na pracovním trhu podle úřadu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. „Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezonní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví, zemědělství a cestovním ruchu,“ uvedl úřad. V nadcházejícím období by podle něj mohla nezaměstnanost stagnovat nebo mírně klesnout.

Počet volných pracovních míst nabízených přes úřady práce stoupl v červenci na 188 066, což je o 4566 více než v červnu a o 52 308 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 1,6 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku, a to 9,4. Během července se na úřadech práce nově přihlásilo 41 769 lidí, naopak 36 134 uchazečů o zaměstnání z evidence odešlo. Novou práci získalo v červenci 20 356 lidí.

Nejméně nezaměstnaných je na Rychnovsku a v Praze-východ

Nejnižší nezaměstnanost vykazovaly ke konci července okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ, kde byla míra nezaměstnanosti 1,4 procenta, respektive 1,6 procenta. Pod dvěma procenty byla ještě na Jindřichohradecku. Naopak nejhorší situace z hlediska nezaměstnanosti panovala na Karvinsku (9,6 procenta) a Mostecku (8,9 procenta).

Z jednotlivých krajů je nejvyšší nezaměstnanost v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, a to 6,3 procenta. Naopak nejnižší byl podíl nezaměstnaných v Plzeňském kraji, kde činil 2,6 procenta.

V mezinárodním srovnání měla ČR podle evropského statistického úřadu Eurostat za červen nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

Podíl nezaměstnaných v jednotlivých krajích ČR za červenec 2017 (v pct.):

Praha 2,9
Středočeský kraj 3,5
Jihočeský kraj 2,8
Plzeňský kraj 2,6
Karlovarský kraj 3,9
Ústecký kraj 6,3
Liberecký kraj 4,1
Královéhradecký kraj 2,9
Pardubický kraj 2,8
Vysočina 3,6
Jihomoravský kraj 4,8
Olomoucký kraj 4,4
Zlínský kraj 3,7
Moravskoslezský kraj 6,3
ČR celkem 4,1

Zdroj: Úřad práce ČR

VIDEO: Proč může zaměstnanec marodit častěji než podnikatel?

Zobrazit celou diskusi