Během své pětidenní cesty po Polsku a Německu si britský královský pár udělal zastávku nedaleko Gdaňsku. Prince Williama a vévodkyni Kate provedli bývalým koncentračním táborem Stutthof dva přeživší Zigi Shipper (87) a Manfred Goldberg (87).

Oba pamětníci se do místa podívali poprvé od jeho opuštění, kdy se vydali do Anglie za lepším poválečným životem. Mnoho vězňů z tohoto tábora však nemělo tolik štěstí, umírali nejen v plynových komorách, ale také na podvýživu či nemoci.

William s Kate popsali tento bývalý koncentrák jako „děsivou připomínku ceny, kterou jsme zaplatili za válku“. Velmi pohnutý královský pár navštívil nejen venkovní prostory obklopené ploty, dráty a hlídkovými věžemi, ale také například spalovnu. Prohlédli si také zbytky vězeňských mundůrů, boty nebo dětské panenky.

Tato návštěva vyvolala u vévody a vévodkyně z Camebridge velmi silné emoce, což dokazuje i jejich vzkaz v návštěvní knize. „Tato otřesná návštěva nám připomněla děsivé vraždy šesti milionů Židů po celé Evropě, kteří zemřeli kvůli odpornému holocaustu,“ napsali Kate s Williamem. „Každý z nás by se měl ujistit, že jsme se poučili a že tento horor nezůstane zapomenut a nebude se nikdy opakovat.“

Fotogalerie
40 fotografií