Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odtáhli jim auto z místa pro invalidy. A to i přesto, že měli potřebné doklady

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
17. července 2017
18:30

Manželé Szábovi procestovali polovinu světa, ale nikde nezažili to, co se jim stalo na Slovensku. Policisté nařídili odtáhnout jejich auto z místa pro invalidy, a to i přesto, že auto bylo řádně označeno.

Jedná se o manžele z Austrálie, kteří na Slovensko přicestovali, aby navštívili svou rodnou zemi. Před nákupním centrem zaparkovali na místě pro zdravotně postižené. Do půl hodiny jim však auto nechala odtáhnout policejní hlídka. 

Celý problém je v tom, že se parkovací průkaz jeho manželky od toho slovenského liší. Má jiné provedení a jiný popis. I přesto jasně znázorňuje, že jde o zdravotně postiženou osobu. „Je to kartička, kterou jsem dostala na operovaná kolena, přímo na národním výboru,“ tvrdí paní Elena. Další kartičky, se kterými se mohla prokazovat například na letištích, dostala od svého lékaře. 

To však slovenská policejní hlídka neakceptovala. Přesto policie tvrdí, že postupovala v souladu se zákonem, protože parkovací průkaz nebyl takový, jak říká zákon o silničním provozu. 

„Tento zákon se odvolává na Vídeňskou úmluvu a zajišťuje to, že různé doklady, jakož i mezinárodní řidičské průkazy, jsou akceptovány na Slovensku,“ vysvětluje Tibor Kobol, místopředseda Národní rady osob se zdravotním postižením. 

Austrálie však Vídeňskou úmluvu nepodepsala, a tak parkovací průkaz pro zdravotně postižené nemůže být na Slovensku akceptován. 

nika70 ( 17. července 2017 19:17 )

Je pravda, že jednali podle zákona. To by musela existovat mezinárodní karta zdrav. postižených, aby mohli používat parkování pro ZP všude. Je to ale taky o toleranci. Místa pro invalidy zneužívají mladí lidi, co mají znak pro babičku nebo ho někde koupili. A těch je většina na těchto místech.

Zobrazit celou diskusi