Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politici zuří kvůli horšímu jídlu v Česku. Šunty nás uráží, říká expertka

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    12. 7. 2017
    05:10

    Boj s větrnými mlýny, nebo reálná změna na dosah? Politici se nemohou shodnout, jak složité bude prosadit změny, které by stoply dvojí kvalitu potravin, na niž doplácí i Češi. Podle europoslankyně Olgy Sehnalové nemusí být změny v nedohlednu. Předsedkyně jednoho ze spotřebitelských sdružení má ale slova politiků v této době za předvolební sliby, které po říjnovém hlasování zase usnou. 

  • 1.Sehnalová (ČSSD): Horší, než jsem čekala

    Olga Sehnalová (ČSSD), europoslankyně zabývající se dlouhodobě tématem rozdílu potravin: „Mě ty výsledky překvapily v tom, že všechny předchozí, které se dělaly, ať už v České republice, nebo ty, které se objevovaly v poslední době, tak to vycházelo zhruba tak, že těch rozdílných výrobků bylo vždycky v tom koši zhruba jedna třetina. To, že z 21 výrobků bylo 15 hodnocených jako zcela rozdílných, to je výsledek horší, než jsem předpokládala. Zjištění, která tam byla, ať už se to týkalo nižšího obsahu masa v rybích prstech, nižší gramáže – to jsou věci, které už jsme viděli a které nějaká zásadní zjištění nepřináší. Co já považuji za hodnotné, je, že se tam zařadily i nepotravinářské výrobky – prací prášky, aviváž. To je podle mě směr, o kterém se zatím jen spekulovalo. Dostala jsem tip od spotřebitelů, že dětské pleny jsou podle nich v zahraničí zcela jiné kvality. Je to běh na dlouhou trať. Ač se pro nás zdají ty výsledky nezpochybnitelné, tak o tom zdaleka nejsou přesvědčeni kolegové z jiných zemí. Tlak musí pokračovat. Když je vůle, dají se věci udělat poměrně rychle. Můžeme se podívat na stávající legislativu, například co se týká nekalých obchodních praktik.

    Sehnalová nesouhlasí s argumenty o ceně. Sehnalová nesouhlasí s argumenty o ceně. | ČTK

  • 2.Faltýnek (ANO): Je to nefér

    Jaroslav Faltýnek (ANO), předseda zemědělského výboru Sněmovny: „Je to samozřejmě nefér vůči českým spotřebitelům a měli bychom se pokusit to řešit legislativně na národní úrovni. Pokud to nepomůže, potom na té úrovni evropské. Jsme na konci volebního období, výbor už zasedat nebude, takže je to téma pro příští parlament a příští zemědělský výbor. Budeme apelovat na paní eurokomisařku Jourovou, aby se na té evropské úrovni něco změnilo. Aby byli výrobci nuceni vyrábět stejnou kvalitu.

    Sněmovna řešila bod „Daňové podvody ministra financí“: Jaroslav Faltýnek (ANO). Sněmovna řešila bod „Daňové podvody ministra financí“: Jaroslav Faltýnek (ANO). | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 3.Obránci spotřebitelů: Předvolební téma

    Gerta Mazalová, předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů: „Je to téma, které se otevírá pravidelně vždy před volbami. Domnívám se, že bychom nemuseli být druhořadými spotřebiteli v EU, kdyby politici už od začátku měli silnější vyjednávací pozici. Praxi výrobců naprosto zavrhuji, je odsouzeníhodná. To říkám tvrdě. Na druhé straně i naši spotřebitelé se musí zajímat o to, co kupují. Musí se zajímat o složení. Nikdy nemůžeme být rovnocennými partnery ostatním v EU, když nám sem naši partneři vozí šunty – to by pro nás mělo být urážející. Nemohou k nám vozit výrobky pod nějakým názvem, přitom je to s jiným složením. Musíme si ale přiznat, že ne každý má na to, aby si koupil kvalitní výrobek.“

    Gerta Mazalová Gerta Mazalová | archiv Blesku

  • 4.Sdružení spotřebitelů: Nekalé praktiky

    Libor Dupal, předseda správní rady Sdružení českých spotřebitelů: „Pokud je na trhu výrobek, zavedený pod určitým všeobecně známým názvem, značkou, grafickým vyobrazením atp., je klamáním spotřebitele (nekalou praktikou), pokud je na různé trhy uváděn s různými vlastnostmi, zejména ve vztahu k jeho složení. Jako hlavní důvod případné dvojí kvality potravin na trhu je tlak obchodu na co nejnižší cenu výrobku. Výrobce vyhoví, třeba i na úkor kvality.“

     

    Takhle komentoval výsledky průzkumu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL):

    Video  Jurečka o výsledcích testů jídla  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

gabreta ( 12. července 2017 13:23 )

Že politici zuří? Akorát plané kecy před volbama!! To, že jsou potraviny v cizině a u nás, je veřejně známo už dávno. Vždyť EU si před léty odsouhlasila, že chutě a složení se smí upravovat podle zvyků v místě dodávky zboží. Tak že zase nic jinýho, než politické předvolební kecy!! To všechno by si měli voliči uvědomovat, až půjdou volit, koho a proč!!

xaria ( 12. července 2017 09:34 )

ano jen samá předvolební manipulace s národem, a k čemu máme darmožrouty v evropském parlamentu, když neumí prosadit to, že pokud složení nebude správne jako pro všechny státy tak se sem vyrobek nebude dovážet ?hlavne tenhle poznatek se uz ví roky a ted s tím vyjdou na svetlo jo, a babišovy výrobky bojkotuju uz dlouho pochybuju že jeho rodina to jí

parma49 ( 12. července 2017 09:17 )

Jen samé předvolební kecy. Jak chce vláda zasáhnout do soukromého podnikání když cizí obchodní řetězce a nadnárodní kooperace nemají u nás odpovídající konkurenci. Jak může spotřebitel bojkotovat nějaký výrobek, značku či prodejce když ovládají 100% našeho trhu? Jsme pro ně jen banánovou republikou, levnou pracovní silou a tak i s námi zacházejí. No tomto nešvaru se podílejí i některé české firmy. V případě že se nejedná o zdraví škodlivé výrobky a vláda je zakáže či omezí, vystavuje se nebezpečí mezinárodní arbitráže.

zidoniusek ( 12. července 2017 07:56 )

celé ano to podporuje, proto volte babiše!!!!

ivanak ( 12. července 2017 07:50 )

Za komunistů jsme si jezdili nakupovat do východního Německa.Oblečení na děti,boty,záclony,drogerii i uzeninu a maso...a to se dala ještě naše uzenina jíst.Teď je to tak akorát odpad.Tak už zase jezdíme do Německa nakupovat mléčné výrobky,sýry,drogerii....jen tenkrát se to pašovalo,dnes si můžeme nakoupit co chceme a ještě je to v Německu kvalitnější a levnější než u nás.Tak dobrý ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa