Stravenky? Týden dovolené navíc? Nuda! S tím, jak klesá nezaměstnanost a firmy se přetahují o zaměstnance, se poukázky na jídlo a volno navíc staly tak běžnými, že řadu zaměstnanců se na ně při pohovorech vůbec nenapadne zeptat. Pídí se naopak po benefitech, které jim nabídnou ještě víc.

„Některé firmy už dokonce nabízejí šest týdnů dovolené,“ potvrzuje Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která provozuje portály Práce.cz a Jobs.cz.

„Nastal boj o zaměstnance. Už i výrobní fabriky se předhání, která nabídne zaměstnancům víc benefitů,“ říká Václav Kurel ze společnosti Benefit Plus. A na nejrůznější benefity začínají zaměstnance lapat i podniky, které by to před časem ani nenapadlo.

Zatímco před dvěma lety byly různé výhody především domén o u velkých společností, dnes benefitová lákadla využívají i podstatně menší firmy. „Hlavním důvodem nárůstu je rostoucí snaha udržet si stávající a získat nové kvalifikované zaměstnance, kterých je na trhu nedostatek,“ dodává Kurel.

Frčí slevy, příspěvky i psi v kanceláři

Protože mobilní telefon, notebook či závodní stravování už těžko někoho ohromí, firmy vymýšlejí pro nové pracanty další a další lákadla. Kromě tradičních výhod, jak jsou slevy na firemní výrobky nebo služby, příspěvky na penzijní či životní pojištění nebo na sport, kulturu a volný čas, jsou v nabídce i výhody méně obvyklé.

Tahákem jsou firemní školky, nadstandardní lékařská péče, studijní volno, osobní kouč nebo možnosti vzít si na pracoviště svého čtyřnohého mazlíčka.

„Několika tatínkům jsme už vydávali potvrzení o hlídání dětí u nás v herně, aby jim to zaměstnavatel v rámci benefitů proplatil,“ potvrzuje rostoucí zájem o netradiční benefity Ivana Karhanová, majitelka rodinné kavárny a restaurace Králík v rádiu, která také nabízí v herně služby chůvy a hlídání.

Firmy investují do lidí tisíce

Jen stravenky a dovolená navíc zaměstnancům nestačí. Podle odborníků jsou stále více »trendy «. Různé firmy ale přispívají zaměstnancům různými částkami.

Nejštědřejší jsou banky, poradenské společnosti, IT a telekomunikační firmy, které ročně dávají svým lidem až 16 500 Kč. Naopak nejméně připadá na zaměstnance ve výrobě, kteří od svých chlebodárců inkasují 6000 Kč.

Trend: Všechno na jedné kartě

Peněženka plná stravenek a poukázek na slevy začíná být minulosti. Benefity dostávají zaměstnanci elektronickou formou, která zjednodušuje způsob využívání.

„Zaměstnavatelé přecházejí od papírových poukázek na elektronický systém volitelných zaměstnaneckých výhod. Ten zvyšuje spokojenost zaměstnanců s kvalitou čerpání konkrétních výhod daného zaměstnavatele,“ vysvětluje Václav Kurel.

Největší zájem je o benefity z oblasti zdraví, kultury, sportu a cestování. „Mezi nejčastěji čerpané benefity patří nákup v lékárnách,“ potvrzuje Kurel. A jak to funguje? Zaměstnavatel nahraje příslušnou částku zaměstnanci na jeho kartu. Ten ji pak použije při placení stejně jako běžnou platební kartu.

Hitparáda benefitů
Autor: infografika Blesku

Fotogalerie
5 fotografií