Na počátku stála snaha místních o záchranu jedné z nejstarších kulturních památek v kraji, kostela svatého Mikuláše v Šitboři u Poběžovic na Domažlicku. Založili si spolek Mikuláš a pustili se do díla. „Kdyby se nezapojili přímo místní lidé včetně chalupářů, asi by to hned tak nešlo. Podařilo se vypracovat program záchrany a mohli jsme požádat ministerstvo kultury o dotaci,“ uvedl starosta Poběžovic Hynek Říha.

Stát již druhým rokem přispěl na záchranu památky částkou 700 tisíc korun. „Tyto peníze jdou z Programu záchrany architektonického dědictví,“ řekl architekt Jan Soukup, který spolku pomohl najít cestu, jak na obnovu památky získat potřebné prostředky. Kolem 300 tisíc přidalo ze svého rozpočtu město a stavba se tak dočká nové střechy presbytáře, v plánu je i nový krov a střecha kostelní věže.

U kostela je bývalý hřbitov původních sudetských obyvatel. „Byl zarostlý, náhrobky byly povalené. Místní ale uspořádali brigádu, hřbitov vyčistili, znovu se vztyčil pomník obětem první světové války,“ popsal Říha.

Do obce začali jezdit i potomci původních vysídlených Němců. „Zlomilo se to během posledních pár let, místní s nimi začali komunikovat,“ dodal Říha. Němečtí rodáci také mezi sebou uspořádali sbírku a přispěli na obnovu střechy kostela a stavbu pomníku Jana ze Šitboře. Ten je autorem Oráče z Čech, jednoho ze stěžejních děl pozdně středověké německé literatury.

Samotný kostel byl poprvé písemně doložen v polovině 14. století. Odborníci však soudí, že může být ještě o sto let starší. Věž, která přiléhá k jižnímu boku presbytáře, byla na začátku 18. století zakončena cibulovou bání s lucernou.

Po druhé světové válce péče o kostel v podstatě skončila, koncem 70. let se zřítil krov pod šindelovou střechou a kvůli bezpečnosti byla snesena i báň věže. Pak už kostel čekal jen na odstřel, kterému zabránil Listopad 1989.

Fotogalerie
10 fotografií