Gotický kostel svatého Martina ve zdi, který se nachází na adrese Martinská 8, byl založen už ve 12. století v tehdejší osadě Újezd. Stavba přiléhala svou jižní stranou přímo ke zdi, od toho pak vzniklo zvláštní přízvisko kostela. To není ale jediná zvláštnost, kterou kostel oplývá.

Podle legendy na něj před dávnými časy lezli uličníci vybírat holoubátka z hnízd. „Jednou tak zrovna nějaký rošťák seděl na kamenném pilíři těsně pod střechou, všelijak vyváděl a pokřikoval na ostatní kluky tak hlasitě, až ho jeden z kolemjdoucích napomenul,“ popsala v knize 77 pražských legend Alena Ježková.

Chlapec doplatil na své činy

Kluk se však jen pyšně ušklíbl, protože věděl, že za ním pán v černém plášti nahoru stejně nepoleze. Muž se ale zničehonic zastavil, obrátil tvář vzhůru k chlapci, zvedl obě ruce a něco zamumlal – a v tu chvíli malý darebák zkameněl.

Na levém pilíři na zádi kostela tam stále klečí a z té výšky se stále na všechny kolemjdoucí šklebí dodnes. Pokud budete chtít zkamenělého chlapce vidět, zajděte si do Martinské ulice, stoupněte si k severní venkovní stěně před pamětní desku sochařské rodiny Brokoffů. Potom ustupte dozadu a mírně zakloňte hlavu.

Podívejte se, jak kostel a uličník vypadají:

Fotogalerie
9 fotografií