„Vážím si toho, že ministerstvo kultury nepodlehlo ani tlaku části veřejnosti, ani některých médií včetně veřejnoprávních. V rozkladovém řízení dostala přednost odbornost před emocemi,“ uvedl Šalda.

O sejmutí památkové ochrany vily podle něj ministerstvo rozhodlo 1. června. Mluvčí ministerstva Simona Cigánková uvedla, že majitel se vzdal práva na odvolání proti rozhodnutí úřadu a rozhodnutí je tak pravomocné. Demolici povolují úřady městské části.

Někteří obyvatelé s demolicí nesouhlasí

Ministerstvo kultury vilu prohlásilo za kulturní památku na návrh zastupitele Prahy 6 za Stranu zelených Antonína Nechvátala. Předtím dům památkově chráněný nebyl. K záchraně vily před zbouráním vyzvali politiky místní obyvatelé, kteří s demolicí nesouhlasili.

Věc pak projednala rozkladová komise ministerstva, která navrhla památkovou ochranu vily zrušit. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) představovalo prohlášení stavby památkou „nahodilý svévolný přístup orgánů památkové péče“, citoval ho mediální zástupce vlastníka Michal Donath.

Majitel vilu zahalil do černé plachty loni v listopadu, chtěl tak prý protestovat proti jednání úřadů, kdy jeden povolil dům odstranit a jiný podle něj pokusem o prohlášení za památku omezil jeho vlastnická práva.

Činžovní vila v ulici Na Petřinách je podle některých pramenů připisována architektovi Pavlu Simonovovi. „Ve stavebním povolení je jako autor a pověřený stavitel uveden architekt Václav Všetička,“ uvedl již dříve Donath.

Podívejte se na fotky vily:

Fotogalerie
9 fotografií

Praha 6 se stala centrem pozornosti i díky těmto barevným sedačkám. Radnice pořídila dvě za celkem půl milionu. Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Lavička za 240 tisíc v Praze 6. „Je to umělecké dílo,“ říká radnice. Tadeáš Provazník, Blesk Praha